Актуално

ФВС- тренировка по айкидо

В допълнителния час (модул) по физическо възпитание и спорт се проведе тренировка по айкидо с учениците от III“а“ и IV“в“ клас.

Първи ноември-Ден на народните будители

На 1 ноември ученици и учители от ОУ  „Христо Ботев“ отбелязват Деня на народните будители.

В този ден се отдава почит на делото на книжовниците, просветителите, борците за национално освобождение, съхранили през вековете духовните ценности на нацията и нейния морал!


На 1 ноември-Деня на народните будители, ученици от I,,а“ и I,,б“ класове, техните учители и родители поднесоха цветя пред паметника на Христо Ботев в Ботевата градина. 
Г-жа Марчева поднесе букет от името на ръководството на училището.


В понеделник 29 октомври, по случай отбелязването на 1 ноември- Ден на народните будители, децата от I „б“ клас в часа на класа сглобиха малки портрети на посочени народни будители.

Децата от ОУ „Христо Ботев”, град Варна отбелязват 31 октомври – Световен ден на Черно море

Традиция в Основно училище „Христо Ботев“, град Варна е отбелязване на 31 октомври- Световен ден на Черно море. Всички хора, които живеят по крайбрежието на Черно море празнуват на този ден. На 31 октомври през 1996 година е подписан Стратегическият план за Черно море. През същата година правителствата на черноморските държави приемат, че замърсяването на общото ни море създава рискове за всички гранични страни. Най-сериозна заплаха за екосистемата на Черно море са замърсяването, свръхуловът на риба и неустойчивото развитие на крайбрежието.

В деня на Черно море ние  напомняме, че всеки от нас може да помогне за опазването му, като не оставя боклук по плажа, не изхвърля безразборно найлонови торбички, не излива мазнини и опасни химикали в канализацията и пести водата.

За втора поредна година училището ни отбелязва този ден, като подреждаме изложба от стилизирани риби с оригинални еко-послания. Всеки клас изготви своята риба и написа своето еко послание.

На 29.10.2018 г. децата от клубовете „Екология“ – 5 и 6 класове поставиха всички произведения на оградата на училищния двор. Така нашите послания ще достигнат до гражданите от район Аспарухово, случайни минувачи, родители и други. Изложбата ще може да бъде разгледана от всички желаещи до 1.11.2018г.

На 31 октомври учениците от двата клуба ще раздадат флаери под форма на малки морски обитатели, на които са поставили своите еко послания на гражданите от района.

Учениците от  1 „а“ клас също отбелязаха празника. Изпяха песни, посветени на морето. По случай празника момчетата бяха облечени като морячета, а момичетата-техните съпруги, изпращащи любимите на дълъг път. По този начин се отдаде и нужното уважение към една от любимите професии на децата, а именно тази на моряка и всички други професии, свързани с морето.

Седмица на активното четене

Учениците от I „а“ клас се запознаха с някои български приказки. С радост изработиха маски на любими свои приказни герои. Най-голямо удоволствие за тях бе драматизацията, обличайки се с театрални костюми.


Учениците от I „б“ клас отбелязаха седмицата на четенето с четене с разбиране по приказката „Котаракът в чизми“, играта „Познай приказката“ и изработване на маски.

Откриване на новата учебна 2018/2019 година

ГАЛЕРИЯ

Първа регионална конференция „Детският и началният учител – двигател на мотивацията“

На 26 – 27.06.2018 г. Регионалният методически съвет  при РУО Варна, в партньорство с Технически университет – Варна проведе Първата регионална конференция „Детският и началният учител – двигател на мотивацията“.

В първата регионална конференция с доклад на тема:Обмен на добри педагогически практики в европейски проект по програма Еразъм+” участва Върбинка Любчева Петрова- старши учител в ОУ „Христо Ботев”, а като слушатели: Ю. Янакиева, Ю. Александрова и Т. Боянова. Споделени бяха интересни практики в сферата на педагогическото общуване, както и полезен опи от методическа гледна точка.

Регионалният методически съвет (РМС) за детски и начални учители е структура, сформирана от Регионалното управление на образованието – Варна по инициатива на началника на управлението по образование Венцеслава Генова, с цел да се планират, организират и провеждат инициативи, свързани с популяризиране на добри педагогически практики. Старши експерт за обучение в начален етап Ваня Пенева изказа мнение, че учителите в региона имат необходимост от осигуряване на своевременна и ефективна методическа дейност за преодоляване и превенция на установени потребности в работата на педагогическия специалист.

МОЕТО УЧИЛИЩЕ

Училище „Христо Ботев“ е едно
хубаво, забавно и добро!
С добри учители и интересни,
по музика пеем звучни песни.
Утре завършваме четвърти клас,
викаме „Ура-а-а“ с пълен глас!
Днеска тук, утре там,
ние сме си клас голям!

Пламена Христова IVа клас

Открит урок по Екология в ОУ „Христо Ботев“–Варна

По случай 22 април – Международния ден на Земята и във връзка с провеждане на XIX-ти ЕКОПРАЗНИК – 2018, под наслов „Природата сред нас и ние сред природата“, на 20.04.2018г. в ОУ „Христо Ботев“–Варна,  се проведе открит урок с ученици участващи във факултативните часове по Екология – V и VI класове. Партньори на събитието бяха експерти от РИОСВ – Варна. Гост на урока беше г-жа Дафинка Стоянова – старши експерт по ПНЕ в РУО-Варна и г-жа Стоянка Дукова – директор на училището ни.
Темата на урока бе „Опрашване“. Под форма на игри децата се запознаха с багрите на цветовете през пролетта, проучваха, анализираха и обобщаваха резултатите от своите изследвания. В края на урока, учениците раздадоха изработени от тях флайери под форма на цветя с екопослания на граждани от район Аспарухово и ученици от начален етап.
Гости на урока бяха децата от IV клас с класен ръководител Мария Консулова и Мария Тодорова – учител ЦДО-V клас.
Децата получиха грамоти и подаръци, осигурени от РИОСВ – Варна.

ГАЛЕРИЯ

Състезание по лека атлетика за ученици от III и IV клас

На 19.04.2018 г. в спортен комплекс „Локомотив“ в град Варна се проведе финален кръг от състезанието по лека атлетика организирано от Община Варна.
Отборът на ОУ „Христо Ботев“-Варна зае трето място в крайното класиране.
Състезателите получиха купа за постигнатия успех и много други награди.

Традиционен турнир по мини футбол проведен в ОУ „Христо Ботев“-Варна

На 17.04.2018 г. в нашето училище се проведе традиционният турнир по мини футбол под надслов „Играй футбол, сбъдни мечтите си“, като участие взеха отборите на  СУ „Любен Каравелов“-Варна, НУ „Васил Левски“-Варна и ОУ „Христо Ботев“-Варна.
Отборите бяха разделени в групи, като играха всеки срещу всеки.
След оспорвани и интригуващи срещи, футболистите от ОУ „Христо Ботев“ спечелиха първо място. Второ място заеха учениците от НУ „Васил Левски“, а третото място остана за отбора на СУ „Любен Каравелов“.
Всички отбори бяха наградени с купи, медали и футболни топки за активното им участие в турнира.

ГАЛЕРИЯ

Отбелязване Ден на търпението в ОУ „Христо Ботев“

На 23.03.2018 г. в ОУ „Христо Ботев“-гр. Варна, във връзка с популяризирането на Деня на търпението-25 март, във всеки клас се проведоха различни инициативи-беседи, кратки анкети. Учениците изработиха свои рисунки и колажи. Проведоха се различни игри.

ГАЛЕРИЯ

Седмица за книгата 

От 19 до 23 март 2018 г. в ОУ „Христо Ботев“ – Варна се състоя Седмица на книгата, като имаше и базар за книги донесени от децата, учителите и служителите на училището. Със средствата събрани от базара ще бъдат закупени нови книги за училищната библиотека. Незакупените книги остават в новооткрития кът за четене.

Математика без граници

Учениците от 3 б клас с грамоти от състезанието „Математика без граници“. Моника Тодорова за пореден път бе отличена с медал – сребърен.

Работилница за ароматни бомбички за баня – ГЦОУД 3б клас

Учениците от групата за целодневно обучение при 3Б клас изработват подаръци за празника на мама – ароматни соли за баня изцяло от натурални продукти. С помощта на учителката си госпожа Росица Кръстева и бивши ученици от училището, децата смесваха билки, масла, английска сол и други естествени продукти, следвайки напътствията на аниматора Пламен Парцалев. В резултат на това се получиха ароматните подаръци за мама, много положителни емоции и огромни усмивки по детските лица!

ГАЛЕРИЯ

В ОУ“ Христо Ботев“ отбелязахме с тържество 140 години от Освобождението на България.

ГАЛЕРИЯ

170 години от рождението на големия български поет и революционер Христо Ботев

 

Пореден голям успех

 

Общинско състезание по лека атлетика III-IV клас

 

Състезание „Бързи и сръчни“

 

Ден на Християнското семейство в училище

 

„СЕДМИЦА АНТИ-ТОРМОЗ” 13-17 ноември 2017 г. в ОУ „Христо Ботев“

 

Пред паметника на Паисий Хилендарски

 

Кодове за достъп до електронните учебници

 

НА ВНИМАНИЕТО НА ЧЛЕНОВЕТЕ НА ОБЩЕСТВЕНИЯ СЪВЕТ КЪМ ОУ „ХРИСТО БОТЕВ“ – ВАРНА

 

Проект  „Лятно училище за лични и  социални умения“