Актуално

В периода 8-10.XI.2019г. екип от ученици от ОУ „Христо Ботев“- град Варна взе участие в Деветата Парламентарна сесия на Младежки воден парламент – национална мрежа на ученически екологични клубове, които съвместно с Министерство на околната среда и водите, и четирите Басейнови дирекции в страната работят за опазването на водите и водните еко системи. Тя се състоя в гр. Плевен. На 9.XI. се прoведоха редица дейности в Природен парк  „Персина“ – Белене и отдел „Природа“ на Регионалния исторически музей (РИМ). Децата взеха участие в заключителна акция за почистване на брега на река Дунав на фондация „Океани без отпадъци“.   В последният ден от сесията клуб „Природоизследователи“ към ОУ „Христо Ботев“- Варна, единодушно бе приет в Младежкия воден парламент.


Когато доброто е заразно

          В рамките на няколко дни и поредица от дискусии и инициативи  учениците от начален етап научиха, че всеки човек е различен и всеки един от нас има своя собствена индивидуалност. Първо учениците от II „a“ и II „б“ клас, с  ръководители г-жа Венета Христова и г-жа Стефка Георгиева, обявиха „Дни на толерантността“ и в поредица от инициативи дискутираха по темата какво е да си различен и толерантен към хората. Гледаха филм за толерантността, четоха приказки за доброто и откриваха заедно, че няма нищо по-хубаво от проявите на човечност и доброта. Вълна от добро със зашеметяваща скорост се разпространи в нашето училище, като се включиха и други ученици и учители. Малчуганите от I „в“ клас с ръководител г-жа Мариета Николаева показаха в рисунки на асфалт колко красиво и голямо е доброто сърце. Учениците от III „а“ и  III „в“ клас с ръководител г-жа Росица Кръстева написаха красиви късметчета и ги раздадоха на съученици, учители и родители. Нека всеки си вземе това, от което има нужда и да предаде доброто нататък! Малките ръчички от всички начални класове трескаво рисуваха, рязаха и лепиха своите картини за изложбата на тема: „Толерантност – една топла усмивка, една подадена ръка, един по-хубав свят“.

Каузата „Да бъдем добри и толерантни“ не приключва днес. Доброто е тук и го има навсякъде, но най-много от него има у хората. Трябва само да го посеем, да го отгледаме и да се радваме на неговите плодове…
…както днес, така и винаги…

 

Да бъдеш баща е най – отговорното забавление и най – забавната отговорност!

Под това мото премина тържеството по случай „Седмицата  на бащата I „в“ клас – моменти от класната стая, превърнали се в незабравими спомени!

 

   


Среща с писателката Елена Мури

Когато археолозите разкопават двореца на Рамзес Втори, над входа на библиотеката те прочели надпис „Аптека за душата”… И като се замисли човек – думите, книгите имат лечебна сила…

Точно под такъв надслов днес, децата от III „А” клас с класен ръководител г-жа Юлия Янакиева и училищния библиотекар г-жа Юлия Георгиева посетиха библиотеката в НЧ „Просвета 1927”. Целта на посещението беше срещата с писателката – психоложка Елена Мури.

Елена Трифонова е родена в гр.Стара Загора през красивия месец септември.
Творческото вдъхновение и писане на стихове започва през 1980г, когато е едва на 11 години и участва в Международната Асамблея „Знаме на мира”. В юношеството е част и от клуб за поезия „Веселин Ханчев“, под ръководството на поета Жеко Христов в родния си град. По-късно, на 17 години получава награда за поезия на Национални конкурси и предложение за първа книга от Съюза на българските поети и писатели. Автор е на книгите: „Космос от любов“, „Неизпратени писма до теб“,
„В любов- из дневника на едно пътуване в сърцето“, „Албуми с картини“, „Пътуване в цъфтенето“.

Срещата с такава поетеса обещаваще да бъде интересна!

Това, което чуха и сътвориха учениците, заедно с писателката от Стара Загора отвори пред тях един нов, непознат поглед върху създаването на една страхотна книга!

В предварителния разговор авторката представи своя нова стихосбирка „Сезонът е любов“. Необичайна тема за ученици – третокласници! Но книгите трябва да разширяват хоризонтите, да учат децата да опознават света, да разбират колко той е интересен и загадъчен! И колко мъдри, неочаквани отговора от третокласниците  получиха всички! А на предложението да си затворят очите и да си представят  как изглежда любовта и да я нарисуват в книгата, която всеки получи, отговориха с невероятни рисунки. И всеки прочете на глас харесано стихотворение от същата книга. Всеки! Нямаше равнодушни! Невероятни деца, невероятен клас!

Освен подарената на всеки ученик стихосбирка, г-жа Елена Мури подари на класа и на училищната библиотека книги и албуми.

Бяха раздадени автографи, за които се изви опашка от 25 деца и няколко възрастни , а после всеки изяви желание да напише по нещичко за невероятната писателка и прекрасния човек – Елена Мури!

Благодарим Ви !

Този час наистина беше „Аптека за душата“!


Седмица на бащата в ОУ „ Христо Ботев“-гр. Варна

 

ОУ „ Христо Ботев“ гр. Варна се включва в Националната кампания „Да бъдеш баща“, която е част от международната кампания MenCare. Седмицата се отбелязва в периода от 11 ноември 2019г. до 17 ноември 2019г. и е под наслов „ИСТИНСКИЯТ МЪЖ НЕ ОБИЧА ДА ГОВОРИ ПРАЗНИ ПРИКАЗКИ!.“ Подкрепяме кампанията,защото уважаваме мъжкото присъствие в живота и възпитанието на децата.

В училището ще бъдат проведени следните дейности:

Седмицата на бащата в училището ще бъде открита с организиран флашмоб в двора на 11.11.2019г. от 12,45ч.  С жива верига от деца ще бъде изписана  думата ТАТКО.

В Часовете на класа  ще се проведат различни инициативи-четене на книжки с татковци,срещи с бащи.които ще разкажат на децата за своите професии. Учениците от прогимназиален етап ще пишат есе на тема: „ Моят баща-мой приятел и съветник“. По-малките ще представят  рисунки,запечатали най-веселите и приятни мигове,прекарани със семейството.

Учениците  от 1 в клас ще зарадват  своите татковци с мило тържество на 12.11.2019г. от 17,15ч.

Финалът на празничната седмица ще се реализира с помощта на Втора районна служба Пожарна безопасност в Аспарухово. Точно в 12,30 на 14.11.2019г. в двора на училището с пуснати сирени ще  паркира противопожарен камион. Учениците,учителите и родителите   ще се включат в атракциите,подготвени от младите пожарникари.

Заповядайте да празнуваме заедно!

 


На 16.11.2019 година в ПМГ „Св.Климент Охридски“ – гр.Силистра

ще се проведе

XXIII Математическо състезание „Вергил Крумов“.


Изложба „Историческо величие“

„Историческо величие“ е една различна изложба, насочена към възраждането на българския дух и култура. Тя представя славната ни история по интересен и съвременен начин – чрез демонстрации и интерактивни занимания, предаващи обичаите, бита и миналото на нашия народ. В нея са включени интересни експонати, атракциони, занимания и лекции, които връщат времето назад и ни пренасят в далечните времена на величественото българско минало. Всеки посетител може да участва независимо от възрастта, интересите и уменията си.

Изложбата отговаря на някои важни за нашето българско самосъзнание въпроси – кои сме ние – българите, защо сме по тези земи и в каква посока можем да продължим пътя си задружно като един народ, поучавайки се от миналите исторически събития. Тя цели намирането и привличането на съмишленици, които да продължат делото.

Програмата на изложба „Историческо величие“:

Вторник:
17:00-19:00ч.: Обиколка на изложбата с екскурзовод, завършваща със спектакъл “Различните периоди в живота на война и техните особености“.
19:00-20:00ч.: Обучение по стрелба с лък.

Сряда:
17:00-19:00ч.: Обиколка на изложбата с екскурзовод, завършваща със спектакъл „Войнски титли, организация и йерархия при древните българи“.
19:00-20:00ч.: Обучение по стрелба с лък.

Четвъртък:
17:00-19:00ч.: Обиколка на изложбата с екскурзовод, завършваща със спектакъл „Какво е да си български воин – философска система и ценности“.
19:00-20:00ч.: Обучение по стрелба с лък.

Петък:
17:00-19:00ч.: Обиколка на изложбата с екскурзовод, завършваща със спектакъл „Какво е Велика България и как да я изградим в себе си“.
19:00-20:00ч.: Обучение по стрелба с лък.

Събота:
10:00-17:00ч: Обиколка на изложбата с екскурзовод и обучение по стрелба с лък.


Честит Ден на народните будители!

В навечерието на празника с учениците от трите първи класа на ОУ „Христо Ботев“ положихме основите да съхраним традициите, културата и българската духовност.

Благодарим Ви млади Ботевчета! Гордеем се с Вас!


БОТЕВЦИ ОТБЕЛЯЗВАТ 31 ОКТОМВРИ – МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН НА ЧЕРНО МОРЕ

Традиция в Основно училище „Христо Ботев“- град Варна е на 31.10 отбелязването на Световния ден на Черно море. Децата научават жителите на кои държави празнуват – това са хората, които живеят по крайбрежието на Черно море.

На този ден през 1996 година е подписан Стратегическият план за Черно море. През същата година правителствата на черноморските държави приемат, че замърсяването на общото ни море създава рискове за всички гранични страни. Най-сериозна заплаха за екосистемата на Черно море са замърсяването, свръхуловът на риба и неустойчивото развитие на крайбрежието.

В деня на Черно море ние  напомняме, че всеки от нас може да помогне за опазването му- като не оставя боклук по плажа, не изхвърля безразборно найлонови торбички, не излива мазнини и опасни химикали в канализацията и пести водата.

По случай Деня на Черно море, учениците от IIIА клас посетиха Института по океанология към БАН. Чрез изнесената лекция се запознаха с изследванията, които правят учените в Черно море, научиха какво е зоопланктон и фитопланктон, разгледаха много микроскопски препарати и изложбата в института от растителни и животински видове обитаващи нашето море.

        За поредна година училището ни отбелязва този ден, като се подрежда изложба от рисунки на риби с информация за тях.

         На 30.10.2019г. децата, включени в  клубовете по Екология от прогимназиален етап поставиха всички произведения на пана във фоайето на първия етаж. Така нашите послания ще достигнат не само до всички ученици, но и до родителите и гостите на училището ни!

 

 

 


Първи Олимпийски избори 2019

От Хаоса сме излезли-

с мисия ред да построим

и живот да възродим!

Животът е песен- пей я!

Животът е мечта- осъществи я!

Животът е игра- играй я!

Под това мото жителите на град Петикос и неговият ментор г-жа Йоанна Кателиева имаха удоволствието да проведат Първите „Олимпийски избори“, чиято кампания стартира на 30 октомври от 1400 ч. в народно читалище ,,Просвета 1927″, кв. Аспарухово.

И знайте, хитруването, заблуждаването и  купуването на гласове, е забранено!

                                                                                                                                                                           Медийна комисия


Днес, 23.10.2019г. в ОУ „Христо Ботев“- гр.Варна, се проведе открит урок във връзка с участие на училището ни в Национална програма „Заедно в грижата за ученика“, Модул 2 – „Осигуряване на условия за екипна работа на учителите от началния етап с детски учители и с учители по учебни предмети от прогимназиалния етап“.

Урокът изнесоха г-жа Ж. Георгиева – старши учител начален етап и г-жа Р.Недева – главен учител в прогимназиален етап. Темата на урока бе „Състав и плодородие на почвата“ и беше представен пред учениците от IVА клас. Целта на предвидените  ЧЕТИРИ съвместни открити уроци е по-плавен преход на учениците от начален в прогимназиален етап. На децата бе демонстрирана експериментална работа, която е водеща в обучението по Природни науки и екология в прогимназиален етап. Присъстваха учители от ЦОУД.

Медийна комисия


 

           На 30.IX.2019 г. в двора на ОУ „Христо Ботев“ се проведе открит урок по български език и литература на тема „Олимпийско четене“ под ръководството на госпожа Йоанна Кателиева.

           Участие в литературното четене на открито взеха учениците от Va, Vб и Vв клас.

                                                                                                                                                  Медийна комисия


 

       Учениците и учителите от ОУ „Христо Ботев“ – град Варна подкрепиха кампанията „Аз вярвам и помагам“.

      С общи усилия събраха и занесоха почти 50 кг. капачки пред Катедрален храм „Св.Успение Богородично“.

      Ръководството на училището благодари на всички за съпричастността и подкрепата на тази благородна кауза!    

                                                                                                                                                     Медийна комисия


Регламент  на Първи национален конкурс за учители „Иноватори в образованието“

 

формуляр за директори и управленски училищни екипи

формуляр за учители и учителски екипи


          Днес 17.09.2019г. в ОУ „Христо Ботев“, се отбеляза Европейската седмица на мобилността. Съвместно с експерт от РИОСВ-Варна децата от клубовете „Екология“ изгледаха презентация за значимостта и инициативите, част от седмицата на мобилността. Проведе се и дискусия, свързана с безопасното ходене и колоездене и ползата от тях за нашето здраве и околна среда. Учениците получиха рекламни материали, носещи тазгодишното мото на кампанията „Върви с нас“.


 

ЕКО-НОВИНА

           Всяка година кампанията „Европейска седмица на мобилността“ се провежда от 16 до 22 септември по определена тема. Тази година темата е „Безопасно ходене и колоездене“ под мотото „Върви с нас“.

      В основата на кампанията е заложен принципът за насърчаване на използването на устойчив градски транспорт като по този начин се популяризират  ползите за околната среда и здравето на хората.

           Учениците от клуб „Екология“ – 5 и 6 клас заедно с гости от РИОСВ – Варна ще отбележат Европейската седмица на мобилността на 17.09.2019 г. от 12:30 часа в ОУ „Христо Ботев“  с кратка презентация и дискусия по темата!


През месец март 2019 г. ОУ „ Христо Ботев“ взе участие в НАЦИОНАЛЕН КОНКУРС ЗА ВИДЕОКЛИП „ХУБАВА СИ, МОЯ ГОРО”, организиран в чест на Седмицата на гората 2019 от  Програма „Учим за гората” на Българско Движение „Син флаг”. По регламент  трябваше да създадем собствено музикално видео, озвучено с емблематичната българска песен „Хубава си, моя горо”.  Допуснати до участие бяха 16 видеоклипа, в това число и този на нашето училище. Песента „ Хубава си, моя горо“ беше изпълнена и записана  от Вокална група „Раковина“ и с нея бе озвучен видеоклип, в който се разкрива любовта и възхищението на учениците към българската природа и желанието тя да бъде съхранена за бъдещите поколения.


Безопасно сърфиране в Интернет

Среща на ученици от  Vб клас
с проф. д-р Бакърджиева и Владимир Бронфенбренер


На 29.05.2019 г. се проведе тържествен годишен концерт на училището под надслов “ Трите феи“. Песни, танци, шеги и бурни аплодисменти огласиха актовата зала на Кметство Аспарухово. Радостта на учениците като гост сподели кметът на район Аспарухово госпожа Калина Белмезова,която поднесе приветствие и пожела на всички весела ваканция.


НЧ „Просвета 1927“ Варна награди учениците Елена Филипова, Моника Стоянова и Радостин Георгиев от 6 клас, които  участваха в конкурс за рисунка „Език свещен на моите деди… „


На 31.05.2019 г. в зала „Пленарна” на Община Варна, за поредна година се проведе междуучилищното състезание- викторина „Ваканция, здравей! Да играем безопасно!”, в което участваха ученици от пети „б” клас на ОУ „Христо Ботев”. Събитието е организирано от дирекция „Превенции”, Община Варна, ОКБППМН, ОД МВР- Варна.

Инициативата представя превантивната работа на специалистите от системата за превенция на асоциалното поведение на децата през учебната година- МКБППМН и инспектор от детска педагогическа стая- район Аспарухово.

Състезанието бе открито от г-н Тодор Иванов- зам.-кмет на Община Варна, който приветства всички ученици за техните усилия в усвояване на знания и им пожела весела и безопасна лятна ваканция.

Водещ на събитието бе популярният Свилен Стоянов, а негов партньор- Явор Дарелов, ученик от шести „в” клас на ОУ „Христо Ботев”, с множество театрални отличия.

В надпреварата участваха десет варненски училища. Учениците ни достойно представиха себе си и училището, демонстрирайки знания в различните състезателни игри по въпроси, свързани с безопасен интернет и опазване на лични данни, правила за движение по пътищата, сигнализиране и познаване на институциите в района по местоживеене, въпроси от Закона за закрила на детето и Закона за борба срещу противообществените прояви на малолетни и непълнолетни.

В помощ на предварителната подготовка на учениците бе инспектор Борислав Младенов от детска педагогическа стая към четвърто РУ на МВР- Варна и Юлия Александрова- класен ръководител.

За успешното си представяне децата получиха грамота, индивидуални и общи за класа подаръци.

ГАЛЕРИЯ


Състезание по Народна топка

На 18.05.2019 г. в двора на ОУ ”П.Р.Славейков”, гр. Варна се проведе състезание по Народна топка! Второкласниците и две третокласнички от ОУ ”Христо Ботев”, гр. Варна се състезаваха срещу отбори от четвърти клас! От 11 отбора малките състезатели заеха призовото пето място! Децата бяха наградени със специална топка за играта Народна топка и грамота! Учениците се представиха чудесно!


„Играй футбол, сбъдни мечтите си“

Междуучилищен футболен турнир под надслов „Играй футбол, сбъдни мечтите си“, се проведе на спортната площадка в двора на ОУ „Христо Ботев”, Варна. Това е поредния турнир по идея на Красен Димитров, учител по физическо възпитание в нашето училището. За трета поредна година се събират деца от трети и четвърти клас на трите училища в района – СОУ „Любен Каравелов, НУ „Васил Левски” и ОУ „Христо Ботев”, да премерят сили и футболни умения.
        Тазгодишното поредно издание на инициативата, шампиони станаха децата oт НУ „Васил Левски”, на второ и трето място се класираха, учениците от ОУ „ Христо Ботев”, които участваха в турнира с два отбора, а четвърти останаха учениците от  СОУ „Любен Каравелов”. Да подкрепят своите възпитаници, на турнира присъстваха и директорите на ОУ „Христо Ботев”, госпожа Виктория Шереметова, която награди участниците и ги поздрави за прекрасната игра, директора на НУ „Васил Левски” госпожа Стела Петрова, родители и граждани на район Аспарухово.


Областно състезание

на МПО „Млад огнеборец“- 2019 година

На 16.05.2019 г.  представителният отбор „Млад огнеборец“ при ОУ“Христо Ботев“, гр. Варна взе участие в областното състезание на младежките противопожарни отряди, което се проведе на стадион „Локомотив“, гр. Варна. В състезанието участваха осем отбора. Под ръководството на младши инспектор Желязко Желязков от IIРС ПБЗН- Варна, учениците от VIа, VIIа и VIIб класове се представиха блестящо като завоюваха второ призово място в комплексно класиране, включващо дисциплините „400 метра щафетно бягане с препятствия“ и „Бойно разгръщане на състезателна пътека“. Учениците бяха отличени с купа, медали, грамоти и предметни награди. Честито млади огнеборци!


ИНФОРМАЦИЯ
OTHOCHO PEДA ЗA ПPИEMAHE HA ЗAЯBЛEHИЯ
HA УЧЕНИЦИТЕ С ХРОНИЧНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ, C ФИЗИЧЕСКИ И СЕНЗОРНИ УВРЕЖДАНИЯ, OT ДOMOBEТЕ ЗA ДЕЦА, ЛИШЕНИ OT
РОДИТЕЛСКА ГРИЖА, И OT ЦEHTPOBETE ЗA HACTAHЯBAHE OT CEMEEH
TИП И УЧЕНИЦИ, HACTAHEHИ B ПРИЕМНИ CEMEЙCTBA


От земята към звездите

Учениците от Основно училище „Христо Ботев“-Варна взеха активно участие в конкурс посветен на 40-годишнината от полета на първия български космонавт Георги Иванов. Конкурсът е организиран от ЦПРЛ НАОП „Николай Коперник“, РУО – Варна, Община – Варна и регионална библиотека „Пенчо Славейков“. С грамоти за участие бяха отличени всички участници от пети, шести и седми клас.

 


Ученици от  I-ви и   III-ти клас на ОУ „Христо Ботев“ се включиха във Варненския карнавал. Атрактивните малки участници, преоблечени като царе, царици и стражи, очароваха журито и спечелиха две награди -II  място в категорията „Най-добра маска и костюм“ и една поощрителна награда „За цялостно представяне на група“. След празника на маската нашите първокласници се включиха и в благотворителната кампания „Аз вярвам и помагам“, като предадоха 11 кг капачки за благородна кауза.


Основно училищеХристо Ботев“-гр. Варна участва в Деветото национално състезание по правопис на английски език Spelling Bee 2019

На 26.02.2019 г. в Основно училище “Христо Ботев“-гр. Варна се проведе училищният кръг от Деветото национално състезание по правопис на английски език Spelling Bee. От общо двадесет и трима участници, на първо място се класира Стефани Красенова Костова от VIв клас, а на второ, достойно се представи Васил Орлинов Великов от IVб клас. …. ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ


Отбелязване годишнина от гибелта 

на Васил Левски

Учениците от I,,б“ клас отбелязаха годишнина от гибелта на великия българин Васил Левски с изработване на табла с негови завети и кратка информация за националния герой.

Преслав Стоянов от същия клас нарисува портрет на Апостола. 

146 години от гибелта на Апостола

Васил Иванов Кунчев, Дяконът, Игнатий, Джингиби или просто Левски – едно от многото имена, с които е известен Апостолът на свободата.
Учениците от втори „в“ клас на ОУ „Христо Ботев“ -гр. Варна  отбелязаха този ден, изготвяйки проекти за живота и делото на Левски.

Коледа

Учениците от I,,б“ клас със сръчните си ръчички и с помощта на своите учителки г-жа Евгениева и г-жа Христова изработиха украсата за своята стая. Красивата елха и чудния Снежко са направени от две сръчни майки.

ФВС- тренировка по айкидо

В допълнителния час (модул) по физическо възпитание и спорт се проведе тренировка по айкидо с учениците от III“а“ и IV“в“ клас.

Първи ноември-Ден на народните будители

На 1 ноември ученици и учители от ОУ  „Христо Ботев“ отбелязват Деня на народните будители.

В този ден се отдава почит на делото на книжовниците, просветителите, борците за национално освобождение, съхранили през вековете духовните ценности на нацията и нейния морал!


На 1 ноември-Деня на народните будители, ученици от I,,а“ и I,,б“ класове, техните учители и родители поднесоха цветя пред паметника на Христо Ботев в Ботевата градина. 
Г-жа Марчева поднесе букет от името на ръководството на училището.


В понеделник 29 октомври, по случай отбелязването на 1 ноември- Ден на народните будители, децата от I „б“ клас в часа на класа сглобиха малки портрети на посочени народни будители.

Децата от ОУ „Христо Ботев”, град Варна отбелязват 31 октомври – Световен ден на Черно море

Традиция в Основно училище „Христо Ботев“, град Варна е отбелязване на 31 октомври- Световен ден на Черно море. Всички хора, които живеят по крайбрежието на Черно море празнуват на този ден. На 31 октомври през 1996 година е подписан Стратегическият план за Черно море. През същата година правителствата на черноморските държави приемат, че замърсяването на общото ни море създава рискове за всички гранични страни. Най-сериозна заплаха за екосистемата на Черно море са замърсяването, свръхуловът на риба и неустойчивото развитие на крайбрежието.

В деня на Черно море ние  напомняме, че всеки от нас може да помогне за опазването му, като не оставя боклук по плажа, не изхвърля безразборно найлонови торбички, не излива мазнини и опасни химикали в канализацията и пести водата.

За втора поредна година училището ни отбелязва този ден, като подреждаме изложба от стилизирани риби с оригинални еко-послания. Всеки клас изготви своята риба и написа своето еко послание.

На 29.10.2018 г. децата от клубовете „Екология“ – 5 и 6 класове поставиха всички произведения на оградата на училищния двор. Така нашите послания ще достигнат до гражданите от район Аспарухово, случайни минувачи, родители и други. Изложбата ще може да бъде разгледана от всички желаещи до 1.11.2018г.

На 31 октомври учениците от двата клуба ще раздадат флаери под форма на малки морски обитатели, на които са поставили своите еко послания на гражданите от района.

Учениците от  1 „а“ клас също отбелязаха празника. Изпяха песни, посветени на морето. По случай празника момчетата бяха облечени като морячета, а момичетата-техните съпруги, изпращащи любимите на дълъг път. По този начин се отдаде и нужното уважение към една от любимите професии на децата, а именно тази на моряка и всички други професии, свързани с морето.

Седмица на активното четене

Учениците от I „а“ клас се запознаха с някои български приказки. С радост изработиха маски на любими свои приказни герои. Най-голямо удоволствие за тях бе драматизацията, обличайки се с театрални костюми.


Учениците от I „б“ клас отбелязаха седмицата на четенето с четене с разбиране по приказката „Котаракът в чизми“, играта „Познай приказката“ и изработване на маски.

Откриване на новата учебна 2018/2019 година

ГАЛЕРИЯ

Първа регионална конференция „Детският и началният учител – двигател на мотивацията“

На 26 – 27.06.2018 г. Регионалният методически съвет  при РУО Варна, в партньорство с Технически университет – Варна проведе Първата регионална конференция „Детският и началният учител – двигател на мотивацията“.

В първата регионална конференция с доклад на тема: „Обмен на добри педагогически практики в европейски проект по програма Еразъм+” участва Върбинка Любчева Петрова- старши учител в ОУ „Христо Ботев”, а като слушатели: Ю. Янакиева, Ю. Александрова и Т. Боянова. Споделени бяха интересни практики в сферата на педагогическото общуване, както и полезен опи от методическа гледна точка.

Регионалният методически съвет (РМС) за детски и начални учители е структура, сформирана от Регионалното управление на образованието – Варна по инициатива на началника на управлението по образование Венцеслава Генова, с цел да се планират, организират и провеждат инициативи, свързани с популяризиране на добри педагогически практики. Старши експерт за обучение в начален етап Ваня Пенева изказа мнение, че учителите в региона имат необходимост от осигуряване на своевременна и ефективна методическа дейност за преодоляване и превенция на установени потребности в работата на педагогическия специалист.

МОЕТО УЧИЛИЩЕ

Училище „Христо Ботев“ е едно
хубаво, забавно и добро!
С добри учители и интересни,
по музика пеем звучни песни.
Утре завършваме четвърти клас,
викаме „Ура-а-а“ с пълен глас!
Днеска тук, утре там,
ние сме си клас голям!

Пламена Христова IVа клас

Открит урок по Екология в ОУ „Христо Ботев“–Варна

По случай 22 април – Международния ден на Земята и във връзка с провеждане на XIX-ти ЕКОПРАЗНИК – 2018, под наслов „Природата сред нас и ние сред природата“, на 20.04.2018г. в ОУ „Христо Ботев“–Варна,  се проведе открит урок с ученици участващи във факултативните часове по Екология – V и VI класове. Партньори на събитието бяха експерти от РИОСВ – Варна. Гост на урока беше г-жа Дафинка Стоянова – старши експерт по ПНЕ в РУО-Варна и г-жа Стоянка Дукова – директор на училището ни.
Темата на урока бе „Опрашване“. Под форма на игри децата се запознаха с багрите на цветовете през пролетта, проучваха, анализираха и обобщаваха резултатите от своите изследвания. В края на урока, учениците раздадоха изработени от тях флайери под форма на цветя с екопослания на граждани от район Аспарухово и ученици от начален етап.
Гости на урока бяха децата от IV клас с класен ръководител Мария Консулова и Мария Тодорова – учител ЦДО-V клас.
Децата получиха грамоти и подаръци, осигурени от РИОСВ – Варна.

ГАЛЕРИЯ

Състезание по лека атлетика за ученици от III и IV клас

На 19.04.2018 г. в спортен комплекс „Локомотив“ в град Варна се проведе финален кръг от състезанието по лека атлетика организирано от Община Варна.
Отборът на ОУ „Христо Ботев“-Варна зае трето място в крайното класиране.
Състезателите получиха купа за постигнатия успех и много други награди.

Традиционен турнир по мини футбол проведен в ОУ „Христо Ботев“-Варна

На 17.04.2018 г. в нашето училище се проведе традиционният турнир по мини футбол под надслов „Играй футбол, сбъдни мечтите си“, като участие взеха отборите на  СУ „Любен Каравелов“-Варна, НУ „Васил Левски“-Варна и ОУ „Христо Ботев“-Варна.
Отборите бяха разделени в групи, като играха всеки срещу всеки.
След оспорвани и интригуващи срещи, футболистите от ОУ „Христо Ботев“ спечелиха първо място. Второ място заеха учениците от НУ „Васил Левски“, а третото място остана за отбора на СУ „Любен Каравелов“.
Всички отбори бяха наградени с купи, медали и футболни топки за активното им участие в турнира.

ГАЛЕРИЯ

Отбелязване Ден на търпението в ОУ „Христо Ботев“

На 23.03.2018 г. в ОУ „Христо Ботев“-гр. Варна, във връзка с популяризирането на Деня на търпението-25 март, във всеки клас се проведоха различни инициативи-беседи, кратки анкети. Учениците изработиха свои рисунки и колажи. Проведоха се различни игри.

ГАЛЕРИЯ

Седмица за книгата 

От 19 до 23 март 2018 г. в ОУ „Христо Ботев“ – Варна се състоя Седмица на книгата, като имаше и базар за книги донесени от децата, учителите и служителите на училището. Със средствата събрани от базара ще бъдат закупени нови книги за училищната библиотека. Незакупените книги остават в новооткрития кът за четене.

Математика без граници

Учениците от 3 б клас с грамоти от състезанието „Математика без граници“. Моника Тодорова за пореден път бе отличена с медал – сребърен.

Работилница за ароматни бомбички за баня – ГЦОУД 3б клас

Учениците от групата за целодневно обучение при 3Б клас изработват подаръци за празника на мама – ароматни соли за баня изцяло от натурални продукти. С помощта на учителката си госпожа Росица Кръстева и бивши ученици от училището, децата смесваха билки, масла, английска сол и други естествени продукти, следвайки напътствията на аниматора Пламен Парцалев. В резултат на това се получиха ароматните подаръци за мама, много положителни емоции и огромни усмивки по детските лица!

ГАЛЕРИЯ

В ОУ“ Христо Ботев“ отбелязахме с тържество 140 години от Освобождението на България.

ГАЛЕРИЯ

170 години от рождението на големия български поет и революционер Христо Ботев

Пореден голям успех

Общинско състезание по лека атлетика III-IV клас

Състезание „Бързи и сръчни“

Ден на Християнското семейство в училище

„СЕДМИЦА АНТИ-ТОРМОЗ” 13-17 ноември 2017 г. в ОУ „Христо Ботев“

Пред паметника на Паисий Хилендарски

Кодове за достъп до електронните учебници

НА ВНИМАНИЕТО НА ЧЛЕНОВЕТЕ НА ОБЩЕСТВЕНИЯ СЪВЕТ КЪМ ОУ „ХРИСТО БОТЕВ“ – ВАРНА

Проект  „Лятно училище за лични и  социални умения“