Еко училище

Младите еколози от ОУ „Христо Ботев“ спасиха 5 дървета, като събраха за рециклиране 264 кг хартия. Дейността е във връзка с участието ни в Международна програма „Зелен флаг Екоучилище“. Гордост са индивидуалните победители –

1 място – Даниел Великов – 2а клас

2 място – Силвия – Александра – 5а клас

3 място – Александра Георгиева и Александра Янева – 5а клас

Класовете, които се наредиха на челни позиции:

1 място – 2а клас

2 място  – 5а клас

3 място – 2б клас

Гордеем се с вас, деца!

Предстои пролетна акция за събиране на хартия за рециклиране.

Засаждане на семенца от билки и зеленчуци – дейност по Международен проект „Да се храним разумно“, във връзка с участието ни в Международна програма „Зелен флаг Еко училище“. Практическо занятие на децата от ФУЧ „Екология“- 1а клас с ръководители Берна Мехмедова и Живка Георгиева. В проекта участват и  децата от ФУЧ „Екология“- 5 клас.

Ние учим и се забавляваме

На 22.04 – Международен ден на Земята, децата от клубовете „Екология” от 1-ви, 5-ти и 6-ти класове от ОУ „Христо Ботев”, град Варна, отбелязаха по своеобразен и интересен начин своя 18-ти Еко празник. Тази година решихме да се обърнем към живата природа и да посетим зеленчукова градина и кравеферма в с.Чернево, както и птицеферма и овцеферма в с.Просечен. Децата бяха изключително развълнувани доближавайки се до малките животинчета и запознавайки се с грижите за тях.

Малките еколози работиха през настоящата година по темата „Да се храним разумно”. Засадиха през зимните месеци семена от билки и зеленчуци, грижиха се за тях, а през пролетта ги засадиха и възстановиха билковата градинка в училищния двор. За тях беше изключително любопитно, как в реални условия стопаните отглеждат зеленчуци, как се грижат за тях и как засаждат в зеленчуковите градини.

А колко вълнуващо беше, когато започнаха игрите над село Просечен. Любуваха се на прекрасната гледка, която откриваше красива панорама към Девня, проведоха незабравим пикник, който завърши с много занимателни игри.

Публикуван е доклад в Първа детска научна енциклопедия „Децата създават наука“, отразяващ работата на екип от ученици: Меджнун  Мустафов, Николай Колев, Петър Петров, Румяна Борисова,  Стефан Стоичков, Христина Лазарова от ОУ „Христо Ботев“ – Варна на тема „Аз мечтая и питам – защо не?“. Отборът бе класиран на 1-во място във втора възрастова група на Националното състезание „Деца създават наука“ , проведено през месец  юни 2015г. в град Добрич. Учениците и техните ръководители – Росица Недева, Ангелина Денчева бяха наградени с еднодневна екскурзия до Румъния.

Основно училище „Христо Ботев“, град Варна се включи в Глобалните дни за действие на 21.03.2016г. Това събитие се провежда под егидата на Фондация за екологично образование за ангажиране на ученици и учители, които да започнат промяната към по-устойчив свят, чрез включването си в изпълнени със забавления и обучения дейности. Организатор на събитието за България е БД „Син флаг“, координатор на международната програма „Учим за гората“.

Време е да действаме, да помогнем на околната среда!

Участието в съзидателни, стойностни дейности помага на младите хора да осъзнаят смисъла да бъдат ангажирани и съдейства да разберат, какво могат те самите да направят, за да помогнат на природата.

Избраната тема за Глобалните дни за действие 2016 е „Промяната на климата“, заради Конференцията за климата, известна като COP21, която се проведе в Париж през 2015г .

Настоящата тема за работа по Програмата „Учим за гората” е „Горите и водата”.

На 21.03-се проведе заключителен етап на обявен конкурс на тема „Пътешествието на капчица“. Децата от ПЕТИТЕ класове твориха разкази, приказки, стихотворения по темата. Отличените творби бяха представени пред СИП „Екология“. Децата от 3А клас се включиха в Глобалните дни за действие с представяне на филм на тема „Водата-това чудо на природата“.

УЧАСТИЕ В ПЪРВО ДЕТСКО НАУЧНО ИЗЛОЖЕНИЕ „ДЕЦАТА СЪЗДАВАТ НАУКА“

Отбор от ученици от 6 „Б“ и „В“ класове при ОУ „Христо Ботев” гр.Варна, се завърна с поредния си голям успех от участие в Първо детско научно изложение „Децата създават наука“, проведено в град Добрич на 1 и 2 юни, 2015г. Децата участваха с проект на тема „ Аз мечтая и питам – защо не?“ – проучвателна и експедиционна дейност, свързана с изучаване на води, почви, хабитат-живот във водата. Експедицията се проведе в пещерите „Бачо Киро“ и „Андъка“, научи Moreto.net. След много оспорвана надпревара Николай Колев и Стефан Стоичков, представители на отбора, презентираха изследователската, експериментална и експедиционна дейност, свързана с изучаване на двете пещери и района около тях – реките Дряновска и Андъка. Жури и участници бяха впечатлени от мащабния проект на младите природоизследователи и класираха отбора на ПЪРВО място във втора възрастова група. Целият отбор от шест ученици и двамата ръководители – Росица Недева и Ангелина Денчева, бяха наградени с екскурзия до Констанца и Мамая, Румъния.

На 30.04.2015г. четвъртокласниците oт ОУ „Хр. Ботев“ се представиха блестящо на Еко – хепънинг на сцена „Раковина“ в Морската градина. Спечелиха награди и грамота. БРАВО!

ОТБЕЛЯЗВАМЕ СЕДМИЦАТА НА ГОРАТА

По повод предстоящата Седмица на гората, която отбелязваме в началото на месец април, ние учениците от ОУ „Христо Ботев“, град Варна проведохме няколко инициативи. Децата от клуб „Млад еколог“ с ръководител Ж.Георгиева и клуб „Млад природозащитник“ с ръководител Ив.Димитрова посетиха ПП „Златни пясъци“. Проведоха разходка по екопътеката, носеща името „Песента на сойката“ и се запознаха с горските обитатели. Децата се забавляваха движейки се по екстремна пътека. Играха на воля и дискутираха за ползите от гората. Бяха много впечатлени от филмчето, което им разкри в реално време  живота на горските обитатели и обещаха да се върнат отново, за да чуят чудните песни на птиците на живо. Двата клуба са сформирани по ПРОЕКТ „Да направим училището привлекателно за младите хора” – УСПЕХ. Дейността бе във връзка с участие на училището в международната Програмата “Учим за гората“, координатор за България – Българско Движение „Син флаг“. През тази учебна година работим по темата „Ползите от гората“.

Oсновно училище „Христо Ботев” град Варна, се включи в международна залесителна инициатива „ДА ЗАСАДИМ ДЪРВО ЗА МИР“, която се проведе във връзка с Денят за мир на ООН – 21 септември. Тази кампания е част от изпълнението на проект „Училищната мрежа на Програмите „Екоучилища“ и „Учим за гората“ – модел за успешно сътрудничество за устойчиво развитие, опазване на околната среда и екологично образование“, финансиран по Програмата  за  подкрепа  на  НПО  в  България  по  ФМ  на  ЕИП 2009-2014, в който училището ни е партньор. В мероприятието участваха децата от СИП „Екология” ІV и V класове, а дърветата засадихме в нашия прекрасен училищен двор. В началота на инициативата се запознахме с изявлението на Фондация „Plant for the Planet“. Младите еколози от ІVВ клас под ръководството на г-жа Мария Недева, бяха много ентусиазирани и засадиха 20 фиданки ЯСЕН. Залесителната инициатива предизвика голям интерес и сред варненската общественост. Мероприятието беше отразено в много сайтове и електронни медии.   Ние засаждахме дървета заедно с децата от други училища по целия свят. Това събитие е огромен успех всяка година. Миналата година над 5000 училища в 132 държави засадиха 600 000 дървета през този ден. Тази година очакваме да бъде дори по-успешна. Залесяването е важно за нас. Първо, то ни напомня за важността на природата и опазването на околната среда. Второ, ние сме избрали Световния ден за мир за това събитие, тъй като то символизира мира и непрекъснатостта на живота. Това мероприятие е организирано от Програмата “Учим за гората“ /LEAF/ и ENO-Околна среда онлайн, глобално виртуално училище за екологично съзнание и устойчиво развитие. Училищата по целия свят учат едни и същи екологични предмети и споделят своите учебни резултати в своята местна общност и по целия свят в мрежата.

Отбор от ученици от СЕДМИТЕ  класове при  ОУ „Христо Ботев” гр.Варна се завърна с поредния си голям успех от участие в ХІІ-то Национално състезание по природни науки и екология проведен в град Бургас  на 18-20.10.2013г.. Децата участваха с проект на тема „Живей  модерно – събирай  разделно”. Състезанието се проведе в два етапа: постерна сесия и защита на презентация по избрания проблем. След много успорвана надпревара Ахмед Ахмедов и  Мартина Абаджиева ръководени от Росица Недева, завоюваха ВТОРО място в първа възрастова група и бяха отличени със сребърни медали. Отново ОУ „Христо Ботев” гр.Варна е най-добре представилото се училище в състезанието от варненски регион. За постигане на този резултат през цялата година се трудиха  децата от ИИД „Екорепортер”, сформиран по проект УСПЕХ и СИП „Екология” V и VІ класове. Привлякохме много последователи, както от нашето училище, така и от съседни училища, студенти от Икономически университет Варна и много съмишленици в социалната мрежа. Наши партньори бяха Медийна група „Черно море”, децата от ЦДГ „Пинокио” и кметство Аспарухово.

На 27.09.2013г., децата от хор „Раковина“ при ОУ „Христо Ботев“,гр.Варна, участваха в ШЕСТИ НАЦИОНАЛЕН ЕКОФЕСТИВАЛ „ЗЛАТНА ЕСЕН“ В ПРИРОДЕН ПАРК „ЗЛАТНИ ПЯСЪЦИ“. Децата от ШЕСТИ клас, подготвени от Мария Кулева – художествен ръководител, изпълниха композиция „ЗЛАТНА ЕСЕН“. На фестивала участваха ученици от Пловдив, Бургас и представители на Екоучилищата от град Варна. Мероприятието е финансирано по Проект, финансиран от ОП „Околна среда 2007-2013 г.“ от Дирекция ПП „Златни пясъци“. Децата ни пяха и се веселиха с останалите участници и като възпяха природата, за което се грижат и изучават с голямо удоволствие.

ЗАЩИТА НА ЗЕЛЕН ФЛАГ ЗА ШЕСТИ ПЪТ

Основно училище «Христо Ботев», град Варна защити за шести път международният приз «Зелен флаг Екоучилище». На  15 и 16.11.2013 г.Дирекция на природен парк „Златни пясъци” – Варна организира национална работна среща с представители на училища и детски градини по програмите „Екоучилища“ и „Учим за гората”. На срещата бе представен проект «Изпълнение на дейности за устройство и управление на ПП «Златни пясъци».  Дискутираха се  възможностите за обучение на открито, като същевременно бяха представени добри практики за атрактивни занимания, стимулиране на творческото и креативно мислене на децата и техните преподаватели. Училището ни се представи по много оригинален начин с представяне на двугодишен проект «Живей модерно-събирай разделно» от седмокласниците Мартина Абаджиева и Ахмед Ахмедов. Проекта показа дейността на училището в областта на екологичното образование и възпитание през 3 годишния отчетен период.На 30.11.2013г. сепроведе работна среща с представители на учебни заведения, носители на приза „Зелен флаг” с цел  ревизия на Екоучилищата  и защитата на приза „Зелен Флаг”. Така Основно училище «Христо Ботев», получи за шести път международен сертификат и продължава достойно да носи приза „Зелен Флаг Екоучилище”.

С любов към природата

На 5.11.2013г. децата от СИП „Екология“ ПЕТИ и  ШЕСТИ класове при ОУ „Христо Ботев“ гр.Варна, бяха домакини на децата от ПОДГОТВИТЕЛНА „А“ група от ЦДГ 12 „Пинокио“. Съвместно проведохме екообразователна практика на тема „Да опазим природата всички заедно – малки и големи: от рециклиране на хартия в лабораторна среда до изработване на есенни пана, картини и пластики“. Домакините запознаха малчуганите с етапите на рециклиране на хартия и как можем да си я направим в домашни условия. Голям интерес предизвика едно от работните места, на което малки и големи твориха есенни пана и картини. Задължително условие беше поставено- да се използва елемент от рециклирана хартия. Децата учиха, твориха и се забавляваха заедно. Готовите творби ще бъдат изложени във фоайето на Кметство Аспарухово. Присъстваха директори и преподаватели от детски заведения и училища от района. Всички единодушно решиха, че такива съвместни дейности между учебните заведения в район Аспарухово са много полезни и навременни. Инициативата проведохме по повод  Дни на открити практики в детските градини и училищата във връзка с ХIII издание на Националната конференция с международно участие „Хуманизъм и прагматизъм в образованието през ХХI век“.

Ние сме учениците от СИП Екологияот 2 клас. Докато се учим да пазим околната среда чиста  се забавляваме. На 12.12.2013г показахме на децата от ЦДГ „Валентина Терешкова“ какви красиви красиви коледни украшения можем да изработим от отпадаци.

ДЕЦА ОБУЧАВАТ ДЕЦА

През уч.2012/2013г. ние децата от ОУ „Христо Ботев” гр.Варна,  участваме  в Международния проект „Litter Less” в партньорство с Програма ” Eco-Schools” и Фондация „Wrigley” във втората година на кампанията  „За по-малко отпадъци“. Само 15 училища от страната са включени в проекта, който цели предлагане и прилагане на мерки и действия за намаляване на отпадъците в училище и у дома и създаване на екокод – обещание на учениците да пазят чистота и да рециклират отпадъците.

На 25.03.2013г. децата от ЧЕТВЪРТА група на ЦДГ „Пинокио“, които са наши партньори по проекта, гостуваха на по – големите си приятели от СИП „Екология“. Показахме им етапите на рециклиране на хартия. Малчуганите с голямо любопитство участваха във всички процеси. Най-голяма атракция предизвика заниманието за изработване на пролетна картичка с рециклирана хартия. Малки и големи творихме и се забавлявахме.

Надяваме се, че нашите общи дейности ще продължат, защото ние децата от Еко училищата знаем как да опазваме природата.

Eкопразник 2012

От 18 до 21 април се проведе традиционния ХІІІ – ти Екопразник на Основно училище „Христо Ботев”. Тази година всички дейности от Екопразника, бяха посветени на 85 годишния юбилей на училището.

От 19. 03. – 23.03. 2012 г. се проведе акция за събиране на хартия. Средствата отнова бяха дарени на училищната библиотека за закупуване на книги. Горди сме от факта, че заедно със събраната хартия от м.ноември младите еколози спасиха през тази учебна годита 12 дървета.Най-голяма активност проявиха Радослав Икономов-VІ Г клас(28кг); Берин Тефик-VІ А клас(14кг);Тодор Кулев-ІІІ А клас(10кг);Петър Стоев-І А клас(10кг); Благовест Михайлов-VІІ В клас(10кг).

На 19.04.2012 г. ученици от прогимназиален етап се включиха в обявената акция за засаждане на дървета и храсти. Изявилите се ученици в тази акция са- VА, VБ, VВ, VГ, VІВ, VІГ– засадили по ДВЕ дървета и ІА, ІІІБ, VІІБ класове – засадили по ЕДНО дърво.

Учениците от клубовете Екология ІV и V-VІІ класове със собствени средства засадиха цветя в училищния алпинеум и покрай слънчевия часовник.

Учениците от начален етап твориха на асфалт и крехките им ръце сътвориха прекрасни рисунки на екологична тема. Най-добре представили се ученици са:  І място – Георги Михалев – ІVБ, ІІ място – Симона Маринова – ІВ клас;ІІІ-място(отборно)-Кадер Левентова, Вилизар Петров, Рени Арсова, Аксения Кисова.

На 20.04.2012 г. във фоайето на първия етаж се откриха две изложби: на предмети от отпадъчни материали и фотоизложба «Моят домашен любимец».Двете изложби предизвикаха голям интерес у учениците. Комисия класира следните деца в изработили предмети от отпадъчни материали – І място- Стоян Мартинов – ІІА клас; ІІ място – Александра Андонова – ІА клас; ІІІ място – Кадер Джевджетова – ІVА клас и Магдалена Борисова – ІVБ клас.

В компютърния кабинет се представиха компютърни презентации на екологична тема. На І място се класира Мартина Абаджиева – VГ клас, на ІІ място – Жулиен Георгиев от VІБ клас, на ІІІ място – София Недкова – VВ клас.

Малките ученици сътвориха красиви компютърни рисунки. На І място – София Дарелова – ІVА клас, на ІІ място – Тодор Кулев – ІІІА клас, на ІІІ място – Ели от ІІА клас.

Децата от клубовете Екология ІV и V-VІІ класове раздаваха флайери на гражданите от квартала, като ги запознаха с дейностите на училището по повод 22 април – Международен ден на Земята.Флайерите бяха изработени от наши ученици в обявен конкурс за най-добро екопослание и най красиво оформление.Децата класирани на І място – Полина Димова – ІVБ клас; ІІ място – Вяра Христова – VГ клас; ІІІ място -Иванка Аврамова – ІVБ клас.

Ако мислиш година напред, посей семе.

 Ако мислиш десет години напред, посади дърво.

 Ако мислиш сто години напред, образовай хората.

(Древна максима)

От 14 до 25.11.2011 г. се проведе акция за събиране на хартия. Акцията е включена в Еко календара на училището и бе обявена от клуб „Екология 3-4 клас”, клуб „Екология 5-7 клас”, клуб „Палитра” и хор „Раковина”. По време на акцията бяха събрани 520 кг хартия. Получените  средства ще бъдат предоставени на училищната библиотека за закупуване на книги.

Горди сме от факта, че с хартията  предадена за рециклиране, децата от училищетo спасиха седем дървета.

На 7.11. 2011г. в двора на училището се проведе практическо занятие на тема „Разделно събиране на отпадъците” от фирма Екопак. Мероприятието предизвика много голям интерес сред учениците, защото мястото на което бе проведено бе Екобус. В обучението взеха участие всички ученици от начален етап и учениците от клуб „Екология” от прогимназиален етап.

На 20.10.2011г. млади еколози от ОУ „Христо Ботев” взеха участие във Фестивал „Златна есен”, организиран за четвърти път от ПП „Златни пясъци”, координатора на Програма „Екоучилище- Зелен флаг” за гр. Варна. Кристиян Ненов от 7б клас изпълни на китара „Вятърът на промяната”, София Дарелова от 4а клас изпълни много атрактивно монолога „Кукуряк“, за което получи много аплодисменти, а представителите на клуб „Екология” от начален етап се предсавиха с експозицията „Да протегнем на някой ръка“ .

    С програмата си нашите деца призоваха  –

„ За чиста природа, нека промяната почне от нас“! 

Основно училище”Христо Ботев”-гр.Варна е носител на „Зелен флаг-Екоучилище” от 2001г. Това е високо признание за дейността ни в областта на екологичното образование и култура на нашите ученици.Това международно отличие не се присъжда еднократно, а се защитава на всеки 3 години. Така училището защитава още 4 пъти този престижен приз през 2003г., 2006г. 2008г и 2010 г. През 2008г.и 2009 г. координатора на програмата – Росица Недева получи международен сертификат за дейността си по програмата.

Ежегодно  ученици от клубовете Екология участват в есенното почистване на ПП „Златни пясъци”, част от кампания „Европейска седмица на гората”. Всяка година във връзка с Международния ден на Черно море – 31.10 се включваме в почистваме на плажната ивица в Аспарухов плаж.

Ежегодно на 22 април – международен ден на Земята, в ОУ”Христо Ботев” се провежда ЕкопразникПрез 2009г. се проведе Десети юбилеен Екопразник под наслов Ние имаме сетива за посланията на природата”. На този ден се провеждат много и разнообразни дейности, в които всяко дете намира своето място за участие.