Актуално

Всяка година на 5 юни се отбелязва Световния ден на околната среда – най – мащабното събитие, посветено на опазването на природата.
Учениците от  V в клас участващи в група за Занимания по интереси“ Любители на природата“ отбелязаха този ден в открит урок на тема “ Възстановяване на екосистемите“.
След представените презентации, на участниците бяха връчени подаръци и грамоти от организаторите на инициативата : Регионална инспекция по околната среда и водите, гр.Варна и Министерството на околната среда и водите, Басейнова дирекция „Черноморски район“, гр.Варна.

 

 

 

 

 

 

 

 


Ученици от ОУ „Христо Ботев“ град Варна взеха участие в проект „Заедно по ноти на най-голямото пиано в света“ в СУУНЗ „Проф.д-р Иван Шишманов“, град Варна.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Вярваме, че пътят към здравословното хранене е информираният избор. Всички знаем колко полезни са плодовете и млякото. Затова и в училище учениците получават плодове и мляко по схема „Училищен плод“ и схема  „Училищно мляко“, които са съфинансирани от Европейския фонд за гарантиране на земеделието.

Децата знаят и разбират от къде идва нашата храна. Гордеем се с висококачествената храна, която нашите фермери произвеждат . Благодарение на училищните схеми децата могат да научат за храненето и селското стопанство, като същевременно придобиват навици за здравословното хранене.


Награждаване на отлично представили се ученици от ОУ „Христо Ботев“, град Варна на Областен кръг на Националната олимпиада по астрономия за учебната 2020/2021 година, първа възрастова група. Първенец на Областния кръг е Кристиян Димитров, от 6 б клас. Отлично представили се Димитър Василев от 6б клас, Наталия Баева – 6а клас и Станимир Иванов – 6а клас. Госпожа Шереметова – директор на училището ни, поздрави участниците за достойното представяне в Областния кръг на олимпиадата по астрономия.

Благодарим на изявилите се ученици и техните родители за отличията!

 

 

 

 

 

 

 

 


Уроци на двора – ученици и учители от ОУ „Христо Ботев“ разказват за ефекта от този начин на обучениеПо инициатива на УКБДП на 26 и 27 април 2021 година се проведе състезание „Правилата знам, мога да пресичам сам“ за учениците от начален етап на обучение. Всички деца с голям ентусиазъм показаха своите знания за безопасно поведение по пътищата. Отборите бяха наградени с грамоти за участие.


Отбелязване  Денят на Земята – 22 април в ОУ „Христо Ботев“ град Варна

 

 

 

 

 

 


Празник на буквите в ОУ „Христо Ботев“ – Варна

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Верни на традицията, отново се включихме в кампанията, за събиране и предаване на пластмасови капачки, организирана от Сдружение „Аз вярвам и помагам“. С много желание учениците от ОУ „Христо Ботев“, предадоха своите 95кг. капачки, усърдно събирани през изминалите месеци.
Продължаваме обединени, опазвайки околната среда, вярвайки , че помагаме, за изграждането на едно по-добро бъдеще!

Благодарим на всички, които взеха присърце задачата и я приеха, като КАУЗА!

 


Световният ден на поезията е учреден през 1999 г. от Юнеско. Целта на обявения ден е да се признае обществената ценност на поетичното изкуство като носител на езиковата красота, културата, свободния дух и творчески заряд, който ни издига над тривиалното и винаги ще бъде белег за висок човешки идеал.
Тя ни води по пътеките, по които само душата може да се скита, които само с една дума ни отвеждат до детски спомени, до любовта, преминала с всички си лица през нас, през синовното и патриотичното чувство, до дълбоко затиснати мисли и чувства, до там, където ни е дори страх да погледнем.

Поезията въплъщава чувството отвъд думите, ритъма отвъд значението, емоцията отвъд мисълта. Тя е нашето „отвъд всичко“.

 

Учениците от VI “ Б “ клас на ОУ “ Христо Ботев “ участваха и спечелиха награди от Национален конкурс “ Благодаря Ви от сърце“ – 2021 г. със собствено поетично творчество. Това са Симона – Ирен Николова, Александър Стоянов, Емма Бояджиева.

Награждаването в XX –ти Общински конкурс „Моята България“ приключи.

Учениците от II „а“ клас при ОУ „Христо Ботев“ заеха второ място в раздел „Художествено слово“ първа категория: Училищни групи, с композицията „Урок по история“.

За първа година  в журито влизаха преподаватели от НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“. Оценяващата комисия бе председателствана от проф. д-р Любомир Гърбев от катедра „Сценична реч“. Сред оценяващите бе и доц. д-р Пенко Господинов от катедра „Драматичен театър“, познат на широката телевизионна аудитория от ролите му в сериалите „Стъклен дом“, „Седем часа разлика“, „Недадените“, „Забранена любов“ и др. В журито бе и актрисата Светлана Ефендулова.

Гордеем се с успеха на участниците в композицията: Григор Бинев, Виктория Арнаудова, Теодора Йорданова, Симеон Събев, Бетина Атанасова, Ния Христова, Деа Железова, Мартина Цонева, Тея Калинчева, Стефан Иванов и с техните ръководители: Върбинка Любчева и Станислава Смилкова


В Детския национален конкурс за рецитиране на патриотични стихотворения „България – майка на герои“, посветен на 3-ти март – Ден на Освобождението на България от османско робство, ученици от II „a“ клас, заслужено получиха награди за участието си .

Виктория Маринова Арнаудова- I място, II „а“ клас

Теодора Стойчо Йорданова- III място, II „а“ клас

Стефан Иванов Иванов- Поощрителна награда, II „а“ клас

Ръководители: Върбинка Любчева, Станислава Смилкова

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Навършиха се 148 години от обесването на Васил Левски

Със специална програма от 16 до 19 февруари учениците от Основно училище  “Христо Ботев”  отбелязаха паметната дата. 

Първокласниците научиха нови, интересни истории от своите ръководители. Възпитаниците от 2 “А” клас пресъздадоха част от учителския живот на Левски в композицията  “ Слово за Апостола”. 2 “Б” клас поздравиха всички с  видеорецитал „Да се знае, да се помни“. Учениците от 2 “В” клас изработиха книгоразделители с лика на Дякона и свитъци с негови мисли, които раздадоха на ученици и жители на квартала. В памет на Васил Иванов Кунчев учениците от 3 “а” и 3 “б” клас проведоха викторини “За Апостола с любов”. Под мотото “Пазители на българската памет” четвъртокласниците изготвиха презентации и табла за Левски.  В часовете по история след беседа за живота на Левски петокласници и шестокласници приеха предизвикателството от своята учителка – да научат за 15 минути куплет от стихотворение посветено на Левски. В часовете по физическо възпитание и спорт учениците проведоха състезания, в които се опитаха да повторят скока на Левски. Учениците от седмите класове съвместно с училищната библиотека изготвихан изложба, а на самата дата положиха цветя пред паметника на Апостола на свободата в Морската градина. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


→Резултати на учениците от общински кръг на олимпиадите по математика, астрономия и „Знам и мога“, проведени в ОУ „Христо Ботев“ гр. Варна.


Учениците от ОУ „Христо Ботев“ – Варна отбелязаха 173 години от рождението на Христо Ботев

 

 

 

 

 

 

 

 

 Учениците от 5 клас от група за занимания по интереси
получиха грамота и награда за работа по международния проект
„Големият лов на растенията“

През миналата учебна година, група за занимания по интереси от 5 клас в ОУ „Христо Ботев“, Варна работи по международния проект „Големият лов на растенията“. За цялостната си работа, групата бе сред първите 5 в страната. Днес ние получихме грамота за нашата дейност, както и награда – микроскоп, която ще използваме за бъдещи изследвания. БЛАГОДАРЯ ВИ ДЕЦА! Благодаря и на БД „Син флаг“, който е координатор на проекта и осигуряващ наградите.


Учениците от ОУ „Христо Ботев“, град Варна взеха участие в онлайн беседа

На 17 и 18.11.2020 година учениците две паралелки от пети клас в рамките на факултативен учебен час – #АлгоРитъм в иновативно ОУ „Христо Ботев“, град Варна взеха участие в онлайн беседа, проведена от Тотал Е&П България. Беседата се провежда във връзка с ОНЛАЙН Енергийна и екологична кампания, която е свързана с енергията, нейните разновидности, приложение, връзката и с природата и значението и за устойчивото развитие и на човечеството. Обучението включва интерактивна презентация и предсавяне на помагало „Пътеводител на енергиите“. Децата взеха активно участие и беседата премина в дискусия. Участниците получиха както помагалото, така и  много подаръци. Интереста и вълнуваща, беседата  ще спомогне за обогатяване на екологичните знанията децата.

 

 

 

 

 

 

 


Международен ден на Черно море

31 октомври е Ден на Черно море !  Празникът бе отбелязан от еколозите на 6 б клас с презентации, почистване на гората на район Аспарухово и дискусия как да опазим природата ни чиста. Активно участие и съпричастност взеха и родителите на учениците. Благодаря за тяхната всеотдайност!


Честит 1- ви ноември- Ден на народните будители!
Честит Празник, будители на днешното време!

Първи ноември е празник-символ на българската духовност,
ден за преклонение пред делото на народните будители!
Учениците от 6 „б“ клас на ОУ “ Христо Ботев “ за поредна година поднесоха своето преклонение и благодарност към будителите като отдадоха своята почит на паметника на Христо Ботев в Морската градина на Алеята на българските духовни просветители .

 


В навечерието на 1 ноември, Ден на народните будители, в часовете на класа учениците от III, VI и VII клас представиха своите проекти посветени на празника и с радост подредиха изложба с изработените от тях макети и колажи.На 29.10.2020г., на тържествена церемония във фоайето, пред знамето на училището и лика на Ботев, най- малките възпитаници на Основно Училище “ Христо Ботев“ – първокласниците, с ръководители Живка Георгиева и Ивалина Димитрова, положиха клетва пред патрона на училището си.

Под звуците на химна на училището, учениците от първи клас положиха Ботевска клетва и официално се присъединиха към училищната общност.
Децата се заклеха да бъдат добри хора, прилежни ученици, да уважават родителите и приятелите си и да следват традициите на училището.
Директорът на училището приветства учениците и подчерта, че те са първите, които полагат тази клетва, начало на една нова традиция, която ще възпитава в патриотичен дух младото поколение. Текстът на Ботевската клетва е написан от Мария Кулева, учител по музика в основното училище.
Събитието уважи Ивайло Маринов, кмет на Район “ Аспарухово“ . Той поздрави малките Ботевчета и ръководството на училището за прекрасната инициатива.

 


       НП „Участвай и променяй- родителят, активен патньор в училищния живот“

      За пръв път ОУ „Христо Ботев“, гр. Варна работи по НП „Участвай и променяй- родителят, активен патньор в училищния живот“.  Целта на проекта, която до момента, чрез проведените родителски срещи, се реализира успешно е привличането на родителите като активни участници в училищния живот и изграждане на по-устойчива връзка родител – учител – училище  в посока на доверие, уважение и толерантност между трите  страни.

       За създаване на устойчив механизъм за приобщаване на семейството – неразделна част от образователно-възпитателния процес и формиране на общочовешки ценности и добродетели за личностно развитие на всеки ученик, от началото на м.октомври се проведоха 4 родитело-учителски срещи по паралелки.

      На 28.10.2020 г.  г-жа Мария Кулева и д-р Христо Куцаров, освен като родител, влезе в ролята и на лектор. На родитеслката среща, която бе първа за VIa клас по НП „Участвай и променяй– родителят, активен партньор в училищния живот“, д-р Христов запозна родители и ученици „Какви рискове за здравето крие съзряването“.
    С тази важна тема за всички, обвързани с образователно-възпитателния процес, месец октомври бе изключително ползотворен, както за учителите, така и за учениците и техните родители!

 


         Кампания „Капачки за бъдеще“

          И тази година във Варна се събираха капачки в помощ на недоносени бебета. Възпитаниците на ОУ “ Христо Ботев“ бяха съпричастни с каузата на благотворителната кампания “ Капачки за бъдеще“.
Събраните капачки бяха дарени от децата в 3 „А“ клас, с класен ръководител Стефка Митева. Подкрепата на тази инициатива за нас е чест и удоволствие, защото вярваме в добрите намерения и бъдещето на българските деца.


Турнир под наслов „Честна игра, толерантни отношения“

На 26.10.2020г. на спортната площадка в ОУ „Христо Ботев“ се проведе турнир по футбол за момчета от 7 а, 7 б, 7 в класове под надслов , както и баскетболен турнир за момичета от 7 а, 7 б и 7 в класове, под надслов „Отбор в играта – приятели в училище“. Тази инициатива се осъществи с подкрепата на община Варна, район Аспарухово. Официален гост на събитието беше г-жа Е. Димитрова, която е секретар на комисията за борба на противообществените прояви за малолетни и непълнолетни към община Варна, район Аспарухово. Целта на турнира е чрез спорта, учениците да кажат „не на агресията“. Всички класове бяха наградени с футболни и баскетболни топки.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


    Знам да ям

   Вярваме, че пътят към здравословното хранене е информираният избор. Всички знаем колко полезни са плодовете и млякото. Затова и в училище учениците получават плодове и мляко по схема „Училищен плод“ и схема  „Училищно мляко“, които са съфинансирани от Европейския фонд за гарантиране на земеделието.

   В полезните качества на млякото се убедиха и учениците в начален етап на ОУ „Христо Ботев“, като проследиха неговия път от фермата до транспортирането му в търговската мрежа. „Как минава денят във фермата“, „Здравето на животните“, „Процесът на доене на кравите“, „Охлаждане и съхранение на млякото“, „Транспортиране на млякото“, „Видове мляко“ са все теми, с които се запознаха децата през изминалата седмица. По-големите научиха и споделиха здравословни рецепти с мляко от своите баби и майки.

   Желанието да покажат всичко научено изразиха в изложба под надслов „Пътят на млякото“.

 

 

 


  


          „Вярвам, че приказките, стари и нови, образоват ума… „
          Точно тази сентенция на Джани Родари беше подтвърдена  от учениците на ОУ „Христо Ботев“.
           В седмицата , посветена на 100 годищината на великия сказочник, когато всеки ден  се четяха приказките на Джани Родари, в класовете витаеше дух на фантазия, вълшебство, виждаха се широко отворени очи и усмивки, предизвикани от историите на Магьосника.
           Седмицата отключи творческите  пориви и фантазията  на учениците от 2в и 4а,4б, и 4в класове!
         В състезание  за създаване  на най-добра презентация за Джани Родари се включиха сестрите Сияна и Десислава Андрееви, най-четящите ученички Калина Кръстева и Адриана Пастушчак  и, браво за екипността, – целия 4А клас!  
        На вашето внимание предоставяме презентацията на колективния отбор на 4А клас с класен ръководител Юлия Янакиева.
          От рисунките, които  създадоха учениците, се получи страхотна изложба, която ще радва цялото училище!
          Много емоции, нови знания, нови увлечения донесе на училището отбелязването на 100 годищината от раждането на Джани Родари!
        Вече седемдесет години мъдрите приказки на Джани Родари шестват по света и учат нашите деца за новите пътища на света!


Моето послание до Космоса

     От 15-ти септември до сега, в Основно училище “Христо Ботев”- град Варна се проведе инициатива за рисуване на картички, които ще бъдат изпратени в Космоса.

            Космическата поща е инициатива, която в България се координира от детския научен център „Музейко“. Космическата поща е уникална възможност за учениците от цялата страна да си представят своята роля в бъдещето на планетата, търсейки отговор на въпроса „Защо Земята има нужда от Космоса?“. Учениците вече илюстрираха своите послания, които по-късно ще бъдат изпратени в Космоса и ще бъдат върнати обратно на Земята от компанията Blue Origin на борда на своята ракета „Ню Шепърд“

            “Ню Шепърд” е система от многократно използваеми ракети за суборбитални космически полети на Blue Origin, предназначени да превозват астронавти и полезни товари за научни изследвания, отвъд линията на Карман – международно признатата граница на Космоса, и обратно до Земята. Тя е наречена на името на Алън Шепърд, първият американец, летял в Космоса. След своето космическо пътешествие, картичките ще бъдат върнати в училището с печат “Летял в Космоса” – като специален летял в Космоса сувенир. Учениците ще могат да наблюдават на живо по телевизията или в интернет изстрелването на ракетата.

https://clubforfuture.org


Европейска седмица на мобилността
отбелязаха в ОУ „Христо Ботев“, град Варна

            Днес 17.09.2020г. ОУ „Христо Ботев“,  се включи в кампанията на Европейска седмица на мобилността, коята се провежда ежегодно в периода 16-22 септември. Тази година темата на ЕСМ е „Чиста мобилност за всички“, а мотото е „Избери как да се придвижиш“. В двора на училището, се проведе разяснителна кампания с ученици от пети и шести клас. Гости на събитието бяха нашите партньори от РИОСВ-Варна, Басейнова дирекция-Варна и представител на новата дирекция на Община Варна „Екология и опазване на околната среда“. Откритият  урок премина много емоционално. Децата споделиха, че за предвижване много често използват велосипеди, ролери, скейтбордове и др. Показаха знания за замърсителите на въздуха, както и как може всеки един от нас да помогне за опазването му. Децата получиха подаръци от Басейнова дирекция и грамота за активно участие от дирекция „Екология и опазване на околната среда“, Община Варна.

             Съпричастни към опазване на природата заедно завършихме мероприятието като засадихме кипарис.


Ученици от варненско училище стават еко репортери

          05.06 е Световен ден за опазване на околната среда. Учениците от прогимназиален етап на ОУ „Христо Ботев“, град Варна отново виртуално отбелязаха поредния ден, обръщайки се към природата. Послучай този ден, децата бяха еко репортери, търсиха красивото в природата около нас и представиха свои творби с оригиналните си еко послания.
         ОУ „Христо Ботев“, град Варна тази година отбелязва 20 годишнина от работата си по Международната програма „Зелен флаг екоучилище“, с национален координатор БД „Син флаг“.

 


 

 


2 ЮНИ – ДЕНЯТ НА ХРИСТО БОТЕВ


1 ЮНИ- МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН НА ДЕТЕТО


ПРАЗНИК НА БУКВИТЕ В ПЪРВИ „А“ КЛАС

 

 


В резултат на виртуално обучение на тема „Да пазим планетата Земя“ учениците от 1 в клас Ви представят част от своите рисунки.Ще преодолеем пандемията, но човечеството трябва да извлече поуки. Да се опитаме да сме по-смирени, да живеем в хармония с природата, да пазим планетата Земя, защото никой не е открил по-добро място за живеене.

 

 


ОУ „ХРИСТО БОТЕВ“ –  НОСИТЕЛ НА МЕЖДУНАРОДНАТА НАГРАДА
„ЗЕЛЕН ФЛАГ ЕКОУЧИЛИЩЕ“ ВЕЧЕ 20 години

 

За 21-ви път  ОУ „Христо Ботев“ – гр. Варна ще отбележи с традиционен Екопразник Международния ден на Земята – 22 април. През настоящата учебна година традицията ще бъде спазена, но по нетрадиционен начин – в условия на коронавирус и социална изолация, ботевчетата  ще отбележат  празника във виртуална среда. Тази година ние ще отбележим 20 години участие в голямото международно семейство на Екоучилищата.

Голяма част от възпитаниците в прогимназиален етап  се включиха с интересни, впечатляващи, нестандартни, любопитни и увлекателни занимания, за които работиха по много практически упражнения, които им бяха предложени както по повод Международния ден на Земята, така и в часовете за дистанционното обучение по природни науки.:

  • Наблюдаваха живата природа през прозорците на домовете си – растения, животни, птици, насекоми. Правиха снимки на флората и фауната, откриваха и обобщаваха информация, която вписваха в „Дневник на наблюденията“.
  • Участваха в обявен конкурс с различни категории – фотография, рисунка, гатанка, приказка, разказ, стихотворение, музикално произведение и други творби, свързани с природата и нетипичната ситуация около нас. „Малката скитница – вода“, „Погледни през прозореца“
  • Децата направиха хранилки за птици, които поставиха в дворовете си.
  • Засадените от учениците цветя и тяхното покълване, растеж и развитие бяха фотографирани и описани старателно и с проявено търпение.
  • Наблюдаваха растенията у дома и им направиха QR паспорт.
  • Направиха мониторинг за използване и пестене на питейната вода у дома. Постер „Не подминавай!!!“.
  • Изготвиха и оформиха книжки със здравословни рецепти.
  • Кухнята на мама се превърна в домашна лаборатория, където малките изследователи правиха домашни опити и засвидетелстваха с видеа и фотографии.
  • Дъгата става тези дни символ на „Всичко ще е наред!“- Седмокласниците направиха дъги от морска сол, оформени естетически. „Дъга от сол-Всичко ще е наред“

Всички дейности по Международната програма „Зелен флаг Екоучилище“, се координират за България от БД „Син флаг“, за което изключително им благодарим.

След края на пандемията,  всички  ученически творби, създадени по време на дистанционното обучение ще бъдат включени в изложба,  представена пред ученици, родители, общественост и медии.

Благодарим и на семействата на нашите възпитаници – нашите партньори, които с желание се включиха във всички дейности в този труден момент.Уважаеми ученици,

В дните от 13.04.2020 г. до 16.04.2020 година, Ви предложихме  нещо приятно, красиво и занимателно свързано не само с материала, който изучават децата по Човекът и природата, Химия и опазване на околната среда, но и с нашите дейности по Международните програми „Зелен флаг Екоучилища“ и „ Учим за гората“, чиито координатор е Росица Недева.

2020 година е важна за цялостната визия на любимото ни училище. Ще отбележим 20 години участие в голямото международно семейство на Екоучилищата. Всяка година на 22 април – Международен ден на Земята, участваме в традиционните Екопразници.

21-вият Екопразник този път ще протече по нестандартен начин. И в най-смелите си мечти не сме си представяли, че това може да се случи виртуално.

Ние вярваме във вас и сме сигурни, че ще се включите с много интересни, впечатляващи, нестандартни, любопитни, увлекателни и забавни материали.

В прикачения файл ви изпращаме указания как може да участвате. Координатор на двете програми е БД „Син флаг“. Заедно Ви , предлагаме разнообразни форми за участие в 21-Екопразник и отбелязване на 20 години Екоучилище ОУ „Христо Ботев“, Варна.

Интересните материали ще публикуваме във фейсбук, страницата на Eko reporteri https://www.facebook.com/groups/451013468279674/,

както и в международната страница на проекта „Големият лов на растенията“ , в който участваме с група за занимания по интереси от петите класове.

https://www.facebook.com/TheGreatPlantHunt/

Много медии се впечатляват от нашите дейности и отразяват работата на децата в своите платформи. Сега отново ще ни бъдат верни партньори.

След края на пандемията, ще направим изложба от всички материали, които сме направили по време на дистанционното обучение.

Желаем на вас и вашите семейства светли празници!

Останете си вкъщи!

 


Инициатива на РУО-Варна за споделяне на творчески послания


Тържествено полагане на цветя в деня на
Националния празник на България – 3 март

Учениците от VI“б“ клас и техния класен ръководител – г-жа Веселина Казакова  от ОУ „Христо Ботев“  Варна взеха участие в официалното поднасяне на цветя и венци на паметника на руските войни във Варна , по повод честване на Националния празник на Република България, което се състоя  на 03.03.2020г. с начален час 11:00 часа в Морска градина – Варна.                      Състезание между ученици от 6 „б“ клас
„Аз обичам България“

На 02.03.2020 г, в навечерието на Националния празник на България, учениците от 6 „б“ клас с класен ръководител г-жа Веселина Казакова- учител по български език и литература, излязоха от рамката на стандартните уроци по история и родолюбие под формата на игра- викторина, като в ролята на жури бе г-жа Юлия Георгиева – библиотекар на училището.

В класната стая на 6 „б“ клас, под формата на игра, учениците си припомниха и демонстрираха знанията за важни исторически събития, личности и места, свързани с родината ни.

Състезанието се проведе в 6 кръга, където посредством въпроси и отговори, решаване на кръстословици подреждане на пъзел, участниците показаха наученото в училище по нестандартен начин, като същевременно почетохасделото на хората, дали живота си в името на свободата и засвидетелстваха любовта си към родината.

Верни помощници на участниците бяха знанията и бързата им мисъл!


На 28.02.2020г. учениците от 7а клас проведоха открит урок на тема “ Писатели – юбиляри през 2020 година. На събитието присъстваха родители и учители. За открития урок съдейства г- жа Юлия Георгиева.


ОУ „Христо Ботев“, гр. Варна участва в състезанието Spelling Bee 2020

ОУ „Христо Ботев“, гр. Варна вече има двама претенденти за участие в регионалния кръг на Десетото национално състезание по правопис на английски език Spelling Bee.

Васил Великов се класира на първо място в училищния кръг, който се проведе на 27.02.2020 г. в ОУ „Христо Ботев“, гр. Варна. Васил Великов спелува правилно думата seep и победи Онур Исмаил, който остана втори. И двамата ученици имат право да участват на  регионалното състезание, което ще се проведе в края на м. март, 2020 г. във Варна.

Националният кръг на състезанието ще се проведе на 25 април 2020 в София.


XIX Регионален ученически конкурс „Моята България“2020 година
Първо място за учениците от ОУ „Христо Ботев”

На 29.02.2020 година в Концертна зала на Младежки дом, от 14 часа се състоя церемония по връчване на отличията на лауреатите в XIX Регионален ученически конкурс „Моята България“ за изпълнение на художествено слово и художествена фотография.
Конкурсът е посветен на Националния празник на България – 3 март.
Жури в състав: Александър Андреев, Йоланта Райкова и Даниела Викторова, доказали се в областта на културата личности, оцени творческите интерпретации и рецитация на училищни и извънучилищни състави.
Високо признание получиха децата от „Театрална работилница Джепето” при ОУ „ Христо Ботев”, град Варна, с художествен ръководител Върбинка Любчева.
I-во място за композиция „Родна стряха”, с участието на Виктория Арнаудова, Цветелина Нистерова, Теодора Йорданова, Ивет Пенева, Григор Бинев.
Поощрителна награда в категория: Индивидуални изяви получи Стефан Иванов
Аплодисменти и за чудесното представяне на Ния Христова и Мартина Евгениева.
Всички деца са ученици от I „а” клас.

Гордеем се с талантливите деца на ОУ „Христо Ботев”.


„България – древна и млада“ –

На 29 март от 1000 ,

навечерието на Националния празник на България – 3 март,

в  сградата на ОУ „Христо Ботев“-  град Варна,

женска вокална група- „Историята в песни“,

чиито ръководител е г-жа Мария Кулева,

с  приповдигнат тон и тържествен рецитал.

засвидетелства признателността си към род и родина.

Музикално – поетичната композиция, доказа че

през изминалите 142 години от подписването на

Санстефанския мирен договор,

високият бодър дух на българите е жив!

Защото точно духът е причината коренът на Българското да просъществува и да не загива, устоявайки на ураганите на времето.


 

 

 


„ДЕН НА РОЗОВАТА ФЛАНЕЛКА“ – СРЕЩУ ТОРМОЗА И НАСИЛИЕТО


 

 

ОУ „Христо Ботев“, гр. Варна участва в Десетото национално състезание по правопис на английски език Spelling Bee 2020

 

На 27.02.2020 г. в ОУ „Христо Ботев“, гр. Варна от 12.35 ч. в ст. 23 ще се проведе училищният кръг от Десетото национално състезание по правопис на английски език Spelling Bee.

Това е първият етап от надпреварата, който се провежда от 22 февруари до 2 март 2020 г. в 299 училища в цялата страна. В него тази година ще участват над 6500 ученици, които са се готвили усилено в продължение на няколко месеца. Класиралите се на първо и второ място ще представят училищата си на регионалните състезания на 28 март 2020 г. в

8 града в страната. А най-добрите 30 ученици ще участват в националния финал на 25 април в София, където ще се определи Spelling Bee шампионът на България.

Spelling Bee е традиционно американско състезание, в което участниците спелуват (от англ. spelling), т.е. произнасят буква по буква различни думи на английски език. Състезанието повишава интереса на учениците към изучаването на английския език и подобрява знанията им чрез забавни и интерактивни дейности. Spelling Bee се провежда в България вече 10 години, и за това време пораснаха и хилядите участници от 3 до 7 клас, които с гордост помежду си се наричат “пчели” (от англ. Bee – пчела), създадоха приятелства, а състезанието им показа, че за да успееш трябва да си уверен, постоянен и много мотивиран.

Всяка година организаторите предлагат на училищата да участват в допълнителни дейности и конкурси по значими теми като безопасността в интернет пространството, агресията в училище, взаимопомощта. В юбилейната година участниците ще се включат в кампания под наслов Share the BEE spirit, за да може повече хора от местните общности да споделят духа на състезанието и да научат защо е толкова значимо то за ученици и учители от цялата страна.

Състезанието Spelling Bee се организира от Фондация “Корпус за образование и развитие – КОРПлюС”. То се осъществява в партньорство с Фондация „Америка за България”,  Посолството на САЩ, Британски съвет и Министерство на образованието и науката.

Заповядайте да подкрепите нашите състезатели!


Две варненски училища обединяват сили,
за да докажат, че химията може да бъде забавна

На 25 февруари, от 14 часа, иновативно Средно училище „Любен Каравелов“ ще бъде домакин на нестандартен урок по химия, който има за цел да демонстрира забавната и интересната страна на сложния предмет. 
„Химията – лесна и интересна“ е темата на иновативния урок между двете варненски училища от кв. „Аспарухово“ – СУ „Любен Каравелов“ и ОУ „Христо Ботев“.
Как се вади дух от бутилка, какво е слонска паста за зъби и как се прави вулкан? Това ще демонстрират десетокласниците от СУ „Любен Каравелов“ пред учениците от седмите класове от ОУ „Христо Ботев“.


Отбелязване 147 години от гибелта на Васил Левски

На 19.02.2020г. от 11:00 часа пред паметника на Васил Левски в Морската градина на град Варна, Симона – Ирен Галинова Николова смирено положи венец от името на ОУ „Христо Ботев“, по повод 147 години от гибелта на Апостола на българската свобода.

147-та годишнина от гибелта на Апостола на свободата – Васил Левски
през очите на I в клас
ОУ „Христо Ботев“

На 19.02.2020 г. учениците от 1в  клас изработиха проекти на тема: „Безсмъртието на Васил Левски“, посветени на 147- годишнината от гибелта на Апостола на свободата. Презентациите са изработени в часовете предвидени за Занимания по интереси.  С голямо вълнение, труд и старание, както и с помощта на г-жа Стефка Димитрова учениците приложиха своите знания и умения.


Още една инициатива на младите еколози

       Вече 20 години ОУ „Христо Ботев“, град Варна работи по Международната програма „Зелен флаг Екоучилще“, координирана за България от БД „Син флаг“. В училището съществуват няколко клуба с екологична насоченост. Работата с децата е много вълнуваща, разнообразна, интересна и значима. Те участват с удоволствие в тези извънкласни форми.

          На 22.01.20г. учениците от клуб „Природоизследователи“ посетиха Института по океанология към БАН. Визитата бе във връзка с членство на Екоклуба в Младежкия воден парламент и работата на клуба по Наредбата за приобщаващото образование  и сформиране на клуб за Занимания по интереси.

         Децата посетиха химичната лаборатория в института. Там бяха посрещнати от специалисти, които им показаха експерименти свързани с изследване на някои показатели на питейната и морска вода. Учениците бяха впечатлени от апаратурата и качествените реакции, които им бяха показани. Накрая младите природоизследователи извършиха експерименти, с които установиха количеството на разтворения кислород в питейната вода. Зароди се още едно приятелство между ученици и химици, които си обещаха да се срещнат отново.

     Предстои експедиция за вземане на проби от различни водоизточници от район Аспарухово и изследването им.


Храната може да бъде атракция, емоция, изкуство, приключение

   В това се убедиха учениците от 2 а и 2 б клас. След кратка беседа и презентация за здравословното хранене  те развихриха въображението си. В чинийките им оживяха картини от плодове : рачета, овчици, човечета, цветя и дори един кораб мина покрай остров с палми. Накрая се почерпиха с плодови шишчета – каква по-здравословна закуска от това!
ЧЕСТВАНЕ 172 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ХРИСТО БОТЕВ

            На 06.01.2020г. ученици от ОУ „Христо Ботев“ – гр. Варна, заедно със свои преподаватели взеха участие в тържественото честване по повод 172-та годишнина от рождението на поета и революционер – Христо Ботев.

                По традиция, след завършване на Богоявленската литургия и военния ритуал за водосвет и благославяне на частите и бойните знамена от площад „Св. Св. Кирил и Методий”, с участието на представителни части от Варненския гарнизон и Представителния духов оркестър на Военноморските сили, се проведе шествие до паметника на Христо Ботев в Морската градина, където с военен ритуал бяха положени венци и цветя по случай 172-ата годишнина от рождението му.

  


Проведена изложба – Чудеса от мъниста

На 17.12.2019 г. от 14.00 часа в стая 23 в ОУ „Христо Ботев“ се проведе представителна изява „Чудеса от мъниста“. Учениците от V-тите класове от група по занимания по интереси „Магически мъниста“ с ръководител Олеся Станчева демонстрираха сувенири и играчки от мъниста, синци, прежда, корда и тел изработени  за Коледните и Новогодишни празници. Изявата беше посетене от родители, учители и ученици от всички класове, които бяха възхитени от уникалните творби на малките сръчковци.  На изложбата децата от групата гордо описваха начина на изработване на своите уникати.


Коледно математическо състезание в 1 „в“ клас

Малките първолачета са отлични математици. Работиха 5 отбора-Петле,Звездичка, Дъга, Камбанка, Облаче. Нетърпеливо решаваха задачи с естествени и именувани числа,логически и текстови задачи, анализираха и откриваха различни геометрични фигури.
Вълшебството продължава!

 

 


Национален конкурс „В очакване на Коледа 2019 “

        В VI- ти Национален конкурс „В очакване на Коледа 2019 “, организиран от сдружение „УСМИВКА“ Бургас в партньорство с Читалище „Св. Св. Кирил и Методий 1985“, с подкрепата на Община Бургас и  на фирма „Престиж – 96” АД гр. Велико Търново, участваха ученици от ОУ „Христо Ботев” от първи „а” клас, с класен ръководител Върбинка Любчева.

         Тази година конкурсът се проведе под надслов: “С кукла Ная – уча, пея и мечтая”

       С активното съдействие на родителите на децата на: Григор Бинев, Дариан Кръстев, Виктория Арнаудова, Симеон Събев, Мартина Евгениева, ние изпратихме пет прекрасни ръчно изработени кукли.

        Сред рекордно големия брой оригинални кукли- 420, са отличени две от нашите кукли в две различни категории: 1-ва Категория „Оригинална идея“ и 8-ма Категория „Кукла Ангел“.

       Конкурсът е с благотворителна кауза и след провеждането му куклите ще бъдат подарени на деца и младежи с увреждания, настанени в центрове от семеен тип и защитени жилища на територията на бургаска област по време на Коледните и Новогодишни празници.

     Да учим децата не само на езици и наука, а на милосърдие и съпричастност е наше морално задължение. Благодарим за подкрепата на родителите! Ето това е възпитание чрез личния пример. Пред лицето на грубата действителност, в която не всеки има равни възможности да сбъдне своите мечти, е красиво да подадем ръка, да дарим радост и усмивка.

        Здрава и щедра да е Новата 2020-та година!


На 14.12.2019г. се проведе традиционният Преглед на хоровата песен,посветен на Рождество Христово. В зала „Пленарна“ на Община Варна вокална група „Раковина“ при ОУ“ Христо Ботев“ изпълни две коледни песни и заслужено получи грамота, награда и аплодисментите на публиката.

 


Национална седмица на четенето 2019 г.

          На 12.XII.2019 г. 15 ученици от ОУ „Христо Ботев“ – гр. Варна с ръководители Йоанна Кателиева, учител по български език и литература и  Юлия Георгиева, библиотекар във  училището,  взеха участие в  Националната седмица на четенето (9 -13.XII) като  посетиха СУУНЗ „Проф. Д-р Иван Шишманов“ – гр. Варна.

         Учениците от ОУ „Христо Ботев“ прочетоха и драматизираха свои любими приказки в няколко класни стаи пред ученици с множество увреждания.


НАЦИОНАЛЕН РЕЦИТАТОРСКИ КОНКУРС „ВАПЦАРОВИ ДНИ“

На 30.11.19 г. Учениците от ОУ „Христо Ботев” взеха участие в пети Национален рецитаторски конкурс „ Вапцарови дни”. С плам Ботевци рецитираха емблематичните стихотворения на Никола Вапцаров. Компетентно жури в състав: племенницата на поета- Мая Вапцарова, поетесата Елка Няголова, актьорът Свилен Стоянов, морски офицер Тодор Йотов, главен експерт Адриана Петрова оценява участниците в три раздела в продължение на два дни.

На конкурса Далинда Хусам Мудаллал представи стихотворението „Вяра“, Никол Николаева Папазова – „Земя“, Магдалена Стефанова Стефанова – „Спомен“, Елица Димитрова Димитрова – „Сън“, Максим Маринов Иванов – „Песен за човека“, Дияна Кирилова Томова – „Имам си родина“.

Учениците от нашето училище бяха подготвени от ст. учител В. Любчева.

На 01.12.19 г. на гала концерта бе и награждаването. Максим Маринов Иванов получи поощрителна награда от ВМУ „Н. Й. Вапцаров” за „Песен за човека“.


Незабравима среща с любим писател

            На 27.11.2019г. учениците се докоснаха до творчеството и личността на писателя Огнян Антов, автор на книгата за деца „Тате отива за колело“.

            Увлекателният му разказ докосна сърцата на децата и в героите на книгата те припознаха част от себе си. Това доведе до задаването на много въпроси от тяхна страна, а той с радост им отговаряше.

            Милица Коева от Vб, чиито класен ръководител е по български език и литература, впечатли писателя с авторско стихотворение:

„ОГНЯН АНТОВ“

Огнян Антов в столицата морска е роден,

с дарба чудна той е надарен.

Училище едно, второ, трето-

завършил без проблем момчето.

Висше образование е взел-

много книги той е чел.

Драматург той май ще става,

но и български език преподава.

Работил е в  библиотека,

 но избира си друга пътека.

Книги няколко създал –

на следващите поколения ги е завещал.

Да вземем ние да ги прочетем

И умни и грамотни да растем!


Светлина и зрение

        На 27.11.2019г. в ОУ „Христо Ботев“- гр.Варна се проведе открит урок  във връзка с участие на училище в Национална програма „Заедно в грижата за ученика“, Модул 2 – „Осигуряване на условия за екипна работа на учителите от началния етап с детски учители и с учители по учебни предмети от прогимназиалния етап“.

     Урокът изнесоха г-жа Ж.Георгиева – старши учител начален етап и г-жа Р.Недева – главен учител в прогимназиален етап. Темата на урока беше „Светлина и зрение“ и бе представен пред учениците от IVА клас. Децата посетиха кабинета по природни науки в училището и се потопиха в чудния свят на експериментите.

     Целта на откритата практика е по-плавен преход на учениците от начален в прогимназиален етап. На децата се представиха опитни постановки, с които научиха какво е светлина, как и къде се разпространява и нейното значение.

      Присъстваха г-жа В.Шереметова – директор на училището, както и учители от начален и прогимназиален етап, и от групите по ЦОУД.


Наука на сцена

         На 22 ноември 2019 г. ученици от клубовете за занимания по интереси „Историята в песни“ и „Природоизследователи“, участваха в Общинския фестивал „Вълшебна разходка из 150-годишната периодична таблица на Менделеев“. Фестивалът бе организиран от ЦПЛР-НАОП „Н.Коперник“, град Варна и се проведе с подкрепата на Община Варна – дирекция ОМД, РУО, град Варна и ТО на НТС, град Варна. Учениците от 6Б клас се представиха с авторска песен „Елементите чудати, в таблица изпяти“,  посветена на 150-годишнината от създаване на Периодичната система от Менделеев.
По време на фестивала във фоайето на ЦПЛР-НАОП „Н.Коперник“, бе подредена изложба от постери, рисунки, модели и макети, изработени от учениците.
Със своите произведения участваха Лазар от 7В клас, макет на телескопска тръба и Арзу от 7А клас, макет на растителна клетка.
Всички участници, както и техните ръководители получиха грамоти за участие. На училището ни бе връчен плакет и две награди – Магнитна Слънчева система и комплект „Модели молекули“.

 


Ученическа купа Варна есен 2019, спортен празник „Бързи и сръчни” за 1 клас

На 21.11.2019г. в спортната зала на Първа езикова гимназия се проведе състезанието „Бързи и сръчни“! Достойно представяне на първокласниците от ОУ „Христо Ботев“! От 12 отбора, състезателите се класираха на първо място и бяха наградени със златни медали, купа, грамота и шапки! Поздравления за малките състезатели и тяхната учителка г-жа Теодора Тасаджикова!

 


За поредна година учениците от ОУ „Христо Ботев”се включиха в Националната  седмица на четенето, която бе от 18-22.11.2019г.

„Няма по-верен приятел от книгата”- Ърнест Хеменгуей.

Книгата е безценна. Това го знаят възрастните, трябва да го научат и децата.

На 21 ноември, в Денят на християнското семейство, второкласниците, под  ръководството на       г-жа Евгениева  и г-жа Василева ,  гостуваха на  най-малките-първокласниците.  За тази цел  те предварително  изработиха   книжка –подарък за всяка една от трите паралелки: I „а“,. I „б“ и I „в“,.  В нея  те включиха , както текста на приказката „Дядовата питка“, така и илюстрации, които сами учениците след  това можеха да оцветят. Ученик от 2 клас прочете приказката,  а малките ученици не спираха  да се включват с отговори на зададени към тях въпроси след това, свързани със съдържанието на приказката. Нещо повече. Някои от първолаците с голям ентусиазъм приеха предизвикателството, въпреки  че не са изучили  всички  букви,   да  прочетат  любим  момент от приказката и  песента на питката.  Изненадите не свършиха!  Предварително бяха изработени и коронки с приказните герои, които второкласниците подариха от сърце, за да могат  техните  нови приятели-малчуганите от  първите класове, да включат в драматизация. Всяко дете получи илюстрация по приказката, която можеше  само да оцвети, когато пожелае. Проведе се и беседа по темата за ползата от четенето.

На празник като на празник! Изненадите не свършиха! Изненадани бяха и учениците от вторите класове. Първокласниците, под  ръководството на     г-жа Любчева,  г-жа Недева и г-жа Ковачева, послучай  празника Въведение богородично,  поздравиха своите гости с подходящи песни и стихотворения. Всички  рецитираха в хор  Вазовата молитва  Представена бе и презентация във връзка с празника-знания за името му, начина по който се чества и т.н. А  накрая, по традиция,  двойният празник  завърши с хорце.

С радост учениците от I и  II  класове се  включиха и в кампанията „Подари книга“. Така повече книжки ще попаднат в нетърпеливите детски ръчички, за да могат да достигнат до всяко едно детско сърчице. Госпожа Юлия Георгиева, библиотекар, благодари на всички за благородния жест .

Общуването с книгите е  пътят към успеха!  Нека  вървим  по пътя- с   Ботевски  дух и плам в сърцето!

   Ученици от ОУ “ Христо Ботев“ участваха в международен танцов конкурс

Нови Сад – Сърбия

Ученичките от трети клас Симона Стоянова Тасаджикова и Есин Билял Мюзекер участваха в Международен танцов фестивал Нови Сад 2019г., който се проведе между 15.11.2019г. – 17.11.2019г. В конкурса взеха участие над 4 000 танцьори от  20 държави (Румъния, Южна Африка,Македония, Словения, Полша, България и др.), които се конкурираха в 10 танцови стила, 6 възрастови групи и в 5 категории. Балерините се върнаха от Сърбия с два златни и два бронзови медали! Да са им честити победите! Напред към нови върхове!

 

 

 

 


Ученическа купа Варна есен 2019, състезание „Бързи и сръчни” за 3 клас

На 12.11.2019г. в спортната зала на Първа езикова гимназия се проведе състезанието „Бързи и сръчни“ за 3 клас организирано от община Варна, дирекция „Спорт“, ученическа купа Варна есен 2019. Достойно представяне на третокласниците от ОУ „Христо Ботев“! От 14 отбора, състезателите се класираха на трето място и бяха наградени с медали, купа, грамота и шапки! Децата спечелиха и различни предметни награди от томбола!


Ден на таткото в I „a“ клас

„Чуйте всички вий сега
Искам нещо да ви кажа
И за ТАТКО днес да ви разкажа.
Имам си баща, най-добрия на света
Най е силен той и за мене е герой…”

Г-н Пламен Пенев, бащата на Боби, разказа за своята нелека професия и показа на децата интересни уреди, които използва дори и Джак Спароу. Особено впечатлени бяха малчуганите от бинокъла на известния пират.
Отговорност е да си баща!

***

В четвъртък, в часа на класа в първи Б клас гостува Любен Иванов – баща на Людмила Любенова. Децата с интерес слушаха разказа за работата му на риболовните кораби, порещи вълните на бурното Черно море. Научиха как е устроена риболовната лодка и разбира се зададоха любопитни въпроси за премеждията в морето.

***

Да бъдеш баща е най – отговорното забавление и най – забавната отговорност!

Под това мото премина тържеството по случай „Седмицата  на бащата“ първи В клас – моменти от класната стая, превърнали се в незабравими спомени!

***

В седмицата на бащата г-н Стоянов и г-н Петков разказаха на учениците от втори Б клас за професията си. Децата разбраха колко е сериозна работата на водолазите и на хората, които управляват и ремонтират машините – роботи.


Когато доброто е заразно

 

В рамките на няколко дни и поредица от дискусии и инициативи  учениците от начален етап научиха, че всеки човек е различен и всеки един от нас има своя собствена индивидуалност. Първо учениците от II „a“ и II „б“ клас, с  ръководители г-жа Венета Христова и г-жа Стефка Георгиева, обявиха „Дни на толерантността“ и в поредица от инициативи дискутираха по темата какво е да си различен и толерантен към хората. Гледаха филм за толерантността, четоха приказки за доброто и откриваха заедно, че няма нищо по-хубаво от проявите на човечност и доброта. Вълна от добро със зашеметяваща скорост се разпространи в нашето училище, като се включиха и други ученици и учители. Малчуганите от I „в“ клас с ръководител г-жа Мариета Николаева показаха в рисунки на асфалт колко красиво и голямо е доброто сърце. Учениците от III „а“ и  III „в“ клас с ръководител г-жа Росица Кръстева написаха красиви късметчета и ги раздадоха на съученици, учители и родители. Нека всеки си вземе това, от което има нужда и да предаде доброто нататък! Малките ръчички от всички начални класове трескаво рисуваха, рязаха и лепиха своите картини за изложбата на тема: „Толерантност – една топла усмивка, една подадена ръка, един по-хубав свят“.                       

 Каузата „Да бъдем добри и толерантни“ не приключва днес. Доброто е тук и го има навсякъде, но най-много от него има у хората. Трябва само да го посеем, да го отгледаме и да се радваме на неговите плодове…

…както днес, така и винаги…    


УЧЕНИЦИ ОТ ОУ „ХРИСТО БОТЕВ“ УЧАСТВАХА В СЕСИЯ НА МЛАДЕЖКИ ВОДЕН ПАРЛАМЕНТ

В периода 8-10.XI.2019г. екип от ученици от ОУ „Христо Ботев“- град Варна взе участие в Деветата Парламентарна сесия на Младежки воден парламент – национална мрежа на ученически екологични клубове, които съвместно с Министерство на околната среда и водите, и четирите Басейнови дирекции в страната работят за опазването на водите и водните еко системи. Тя се състоя в гр. Плевен. На 9.XI. се прoведоха редица дейности в Природен парк  „Персина“ – Белене и отдел „Природа“ на Регионалния исторически музей (РИМ). Децата взеха участие в заключителна акция за почистване на брега на река Дунав на фондация „Океани без отпадъци“.   В последният ден от сесията клуб „Природоизследователи“ към ОУ „Христо Ботев“- Варна, единодушно бе приет в Младежкия воден парламент.  


На 30.10.2019г. в спортен комплекс „Локомотив“ се проведе състезание по Лека атлетика за момичета и момчета от 1 и 2 клас, Ученическа купа Варна есен 2019г., организирано от община Варна, дирекция „Спорт“. Учениците от първи и втори клас се представиха чудесно – второ място за отбор момчета и четвърто място за отбора на момичетата. Децата бяха наградени с  купа, медали, грамоти, раници, фланелки и ваучери за безплатни тренировки.


През изминалите месеци учениците от 7а , 7б и 7в клас работиха по проекти и медийни презентации, свързани с българската история, предадена чрез художественото слово и тяхната музикална интерпретация. Родолюбие, саможертва и любов беше тяхното мото. Съдействаха им Юлия Георгиева, Стефка Возница и други учители. 


Среща с писателката Елена Мури

Когато археолозите разкопават двореца на Рамзес Втори, над входа на библиотеката те прочели надпис „Аптека за душата”… И като се замисли човек – думите, книгите имат лечебна сила…

Точно под такъв надслов днес, децата от III „А” клас с класен ръководител г-жа Юлия Янакиева и училищния библиотекар г-жа Юлия Георгиева посетиха библиотеката в НЧ „Просвета 1927”. Целта на посещението беше срещата с писателката – психоложка Елена Мури.

Елена Трифонова е родена в гр.Стара Загора през красивия месец септември.
Творческото вдъхновение и писане на стихове започва през 1980г, когато е едва на 11 години и участва в Международната Асамблея „Знаме на мира”. В юношеството е част и от клуб за поезия „Веселин Ханчев“, под ръководството на поета Жеко Христов в родния си град. По-късно, на 17 години получава награда за поезия на Национални конкурси и предложение за първа книга от Съюза на българските поети и писатели. Автор е на книгите: „Космос от любов“, „Неизпратени писма до теб“,
„В любов- из дневника на едно пътуване в сърцето“, „Албуми с картини“, „Пътуване в цъфтенето“.

Срещата с такава поетеса обещаваще да бъде интересна!

Това, което чуха и сътвориха учениците, заедно с писателката от Стара Загора отвори пред тях един нов, непознат поглед върху създаването на една страхотна книга!

В предварителния разговор авторката представи своя нова стихосбирка „Сезонът е любов“. Необичайна тема за ученици – третокласници! Но книгите трябва да разширяват хоризонтите, да учат децата да опознават света, да разбират колко той е интересен и загадъчен! И колко мъдри, неочаквани отговора от третокласниците  получиха всички! А на предложението да си затворят очите и да си представят  как изглежда любовта и да я нарисуват в книгата, която всеки получи, отговориха с невероятни рисунки. И всеки прочете на глас харесано стихотворение от същата книга. Всеки! Нямаше равнодушни! Невероятни деца, невероятен клас!

Освен подарената на всеки ученик стихосбирка, г-жа Елена Мури подари на класа и на училищната библиотека книги и албуми.

Бяха раздадени автографи, за които се изви опашка от 25 деца и няколко възрастни , а после всеки изяви желание да напише по нещичко за невероятната писателка и прекрасния човек – Елена Мури!

Благодарим Ви !

Този час наистина беше „Аптека за душата“!


Седмица на бащата в ОУ „ Христо Ботев“-гр. Варна

 

ОУ „ Христо Ботев“ гр. Варна се включва в Националната кампания „Да бъдеш баща“, която е част от международната кампания MenCare. Седмицата се отбелязва в периода от 11 ноември 2019г. до 17 ноември 2019г. и е под наслов „ИСТИНСКИЯТ МЪЖ НЕ ОБИЧА ДА ГОВОРИ ПРАЗНИ ПРИКАЗКИ!.“ Подкрепяме кампанията,защото уважаваме мъжкото присъствие в живота и възпитанието на децата.

В училището ще бъдат проведени следните дейности:

Седмицата на бащата в училището ще бъде открита с организиран флашмоб в двора на 11.11.2019г. от 12,45ч.  С жива верига от деца ще бъде изписана  думата ТАТКО.

В Часовете на класа  ще се проведат различни инициативи-четене на книжки с татковци,срещи с бащи.които ще разкажат на децата за своите професии. Учениците от прогимназиален етап ще пишат есе на тема: „ Моят баща-мой приятел и съветник“. По-малките ще представят  рисунки,запечатали най-веселите и приятни мигове,прекарани със семейството.

Учениците  от 1 в клас ще зарадват  своите татковци с мило тържество на 12.11.2019г. от 17,15ч.

Финалът на празничната седмица ще се реализира с помощта на Втора районна служба Пожарна безопасност в Аспарухово. Точно в 12,30 на 14.11.2019г. в двора на училището с пуснати сирени ще  паркира противопожарен камион. Учениците,учителите и родителите   ще се включат в атракциите,подготвени от младите пожарникари.

Заповядайте да празнуваме заедно!

 


На 16.11.2019 година в ПМГ „Св.Климент Охридски“ – гр.Силистра

ще се проведе

XXIII Математическо състезание „Вергил Крумов“.


Изложба „Историческо величие“

„Историческо величие“ е една различна изложба, насочена към възраждането на българския дух и култура. Тя представя славната ни история по интересен и съвременен начин – чрез демонстрации и интерактивни занимания, предаващи обичаите, бита и миналото на нашия народ. В нея са включени интересни експонати, атракциони, занимания и лекции, които връщат времето назад и ни пренасят в далечните времена на величественото българско минало. Всеки посетител може да участва независимо от възрастта, интересите и уменията си.

Изложбата отговаря на някои важни за нашето българско самосъзнание въпроси – кои сме ние – българите, защо сме по тези земи и в каква посока можем да продължим пътя си задружно като един народ, поучавайки се от миналите исторически събития. Тя цели намирането и привличането на съмишленици, които да продължат делото.

Програмата на изложба „Историческо величие“:

Вторник:
17:00-19:00ч.: Обиколка на изложбата с екскурзовод, завършваща със спектакъл “Различните периоди в живота на война и техните особености“.
19:00-20:00ч.: Обучение по стрелба с лък.

Сряда:
17:00-19:00ч.: Обиколка на изложбата с екскурзовод, завършваща със спектакъл „Войнски титли, организация и йерархия при древните българи“.
19:00-20:00ч.: Обучение по стрелба с лък.

Четвъртък:
17:00-19:00ч.: Обиколка на изложбата с екскурзовод, завършваща със спектакъл „Какво е да си български воин – философска система и ценности“.
19:00-20:00ч.: Обучение по стрелба с лък.

Петък:
17:00-19:00ч.: Обиколка на изложбата с екскурзовод, завършваща със спектакъл „Какво е Велика България и как да я изградим в себе си“.
19:00-20:00ч.: Обучение по стрелба с лък.

Събота:
10:00-17:00ч: Обиколка на изложбата с екскурзовод и обучение по стрелба с лък.


Честит Ден на народните будители!

В навечерието на празника с учениците от трите първи класа на ОУ „Христо Ботев“ положихме основите да съхраним традициите, културата и българската духовност.

Благодарим Ви млади Ботевчета! Гордеем се с Вас!


БОТЕВЦИ ОТБЕЛЯЗВАТ 31 ОКТОМВРИ – МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН НА ЧЕРНО МОРЕ

Традиция в Основно училище „Христо Ботев“- град Варна е на 31.10 отбелязването на Световния ден на Черно море. Децата научават жителите на кои държави празнуват – това са хората, които живеят по крайбрежието на Черно море.

На този ден през 1996 година е подписан Стратегическият план за Черно море. През същата година правителствата на черноморските държави приемат, че замърсяването на общото ни море създава рискове за всички гранични страни. Най-сериозна заплаха за екосистемата на Черно море са замърсяването, свръхуловът на риба и неустойчивото развитие на крайбрежието.

В деня на Черно море ние  напомняме, че всеки от нас може да помогне за опазването му- като не оставя боклук по плажа, не изхвърля безразборно найлонови торбички, не излива мазнини и опасни химикали в канализацията и пести водата.

По случай Деня на Черно море, учениците от IIIА клас посетиха Института по океанология към БАН. Чрез изнесената лекция се запознаха с изследванията, които правят учените в Черно море, научиха какво е зоопланктон и фитопланктон, разгледаха много микроскопски препарати и изложбата в института от растителни и животински видове обитаващи нашето море.

        За поредна година училището ни отбелязва този ден, като се подрежда изложба от рисунки на риби с информация за тях.

         На 30.10.2019г. децата, включени в  клубовете по Екология от прогимназиален етап поставиха всички произведения на пана във фоайето на първия етаж. Така нашите послания ще достигнат не само до всички ученици, но и до родителите и гостите на училището ни!

 

 

 


Първи Олимпийски избори 2019

От Хаоса сме излезли-

с мисия ред да построим

и живот да възродим!

Животът е песен- пей я!

Животът е мечта- осъществи я!

Животът е игра- играй я!

Под това мото жителите на град Петикос и неговият ментор г-жа Йоанна Кателиева имаха удоволствието да проведат Първите „Олимпийски избори“, чиято кампания стартира на 30 октомври от 1400 ч. в народно читалище ,,Просвета 1927″, кв. Аспарухово.

И знайте, хитруването, заблуждаването и  купуването на гласове, е забранено!

                                                                                                                                                                           Медийна комисия


Днес, 23.10.2019г. в ОУ „Христо Ботев“- гр.Варна, се проведе открит урок във връзка с участие на училището ни в Национална програма „Заедно в грижата за ученика“, Модул 2 – „Осигуряване на условия за екипна работа на учителите от началния етап с детски учители и с учители по учебни предмети от прогимназиалния етап“.

Урокът изнесоха г-жа Ж. Георгиева – старши учител начален етап и г-жа Р.Недева – главен учител в прогимназиален етап. Темата на урока бе „Състав и плодородие на почвата“ и беше представен пред учениците от IVА клас. Целта на предвидените  ЧЕТИРИ съвместни открити уроци е по-плавен преход на учениците от начален в прогимназиален етап. На децата бе демонстрирана експериментална работа, която е водеща в обучението по Природни науки и екология в прогимназиален етап. Присъстваха учители от ЦОУД.

Медийна комисия


 

           На 30.IX.2019 г. в двора на ОУ „Христо Ботев“ се проведе открит урок по български език и литература на тема „Олимпийско четене“ под ръководството на госпожа Йоанна Кателиева.

           Участие в литературното четене на открито взеха учениците от Va, Vб и Vв клас.

                                                                                                                                                  Медийна комисия


 

       Учениците и учителите от ОУ „Христо Ботев“ – град Варна подкрепиха кампанията „Аз вярвам и помагам“.

      С общи усилия събраха и занесоха почти 50 кг. капачки пред Катедрален храм „Св.Успение Богородично“.

      Ръководството на училището благодари на всички за съпричастността и подкрепата на тази благородна кауза!    

                                                                                                                                                     Медийна комисия


Регламент  на Първи национален конкурс за учители „Иноватори в образованието“

 

формуляр за директори и управленски училищни екипи

формуляр за учители и учителски екипи


          Днес 17.09.2019г. в ОУ „Христо Ботев“, се отбеляза Европейската седмица на мобилността. Съвместно с експерт от РИОСВ-Варна децата от клубовете „Екология“ изгледаха презентация за значимостта и инициативите, част от седмицата на мобилността. Проведе се и дискусия, свързана с безопасното ходене и колоездене и ползата от тях за нашето здраве и околна среда. Учениците получиха рекламни материали, носещи тазгодишното мото на кампанията „Върви с нас“.


 

ЕКО-НОВИНА

           Всяка година кампанията „Европейска седмица на мобилността“ се провежда от 16 до 22 септември по определена тема. Тази година темата е „Безопасно ходене и колоездене“ под мотото „Върви с нас“.

      В основата на кампанията е заложен принципът за насърчаване на използването на устойчив градски транспорт като по този начин се популяризират  ползите за околната среда и здравето на хората.

           Учениците от клуб „Екология“ – 5 и 6 клас заедно с гости от РИОСВ – Варна ще отбележат Европейската седмица на мобилността на 17.09.2019 г. от 12:30 часа в ОУ „Христо Ботев“  с кратка презентация и дискусия по темата!


През месец март 2019 г. ОУ „ Христо Ботев“ взе участие в НАЦИОНАЛЕН КОНКУРС ЗА ВИДЕОКЛИП „ХУБАВА СИ, МОЯ ГОРО”, организиран в чест на Седмицата на гората 2019 от  Програма „Учим за гората” на Българско Движение „Син флаг”. По регламент  трябваше да създадем собствено музикално видео, озвучено с емблематичната българска песен „Хубава си, моя горо”.  Допуснати до участие бяха 16 видеоклипа, в това число и този на нашето училище. Песента „ Хубава си, моя горо“ беше изпълнена и записана  от Вокална група „Раковина“ и с нея бе озвучен видеоклип, в който се разкрива любовта и възхищението на учениците към българската природа и желанието тя да бъде съхранена за бъдещите поколения.


Безопасно сърфиране в Интернет

Среща на ученици от  Vб клас
с проф. д-р Бакърджиева и Владимир Бронфенбренер


На 29.05.2019 г. се проведе тържествен годишен концерт на училището под надслов “ Трите феи“. Песни, танци, шеги и бурни аплодисменти огласиха актовата зала на Кметство Аспарухово. Радостта на учениците като гост сподели кметът на район Аспарухово госпожа Калина Белмезова,която поднесе приветствие и пожела на всички весела ваканция.


НЧ „Просвета 1927“ Варна награди учениците Елена Филипова, Моника Стоянова и Радостин Георгиев от 6 клас, които  участваха в конкурс за рисунка „Език свещен на моите деди… „


На 31.05.2019 г. в зала „Пленарна” на Община Варна, за поредна година се проведе междуучилищното състезание- викторина „Ваканция, здравей! Да играем безопасно!”, в което участваха ученици от пети „б” клас на ОУ „Христо Ботев”. Събитието е организирано от дирекция „Превенции”, Община Варна, ОКБППМН, ОД МВР- Варна.

Инициативата представя превантивната работа на специалистите от системата за превенция на асоциалното поведение на децата през учебната година- МКБППМН и инспектор от детска педагогическа стая- район Аспарухово.

Състезанието бе открито от г-н Тодор Иванов- зам.-кмет на Община Варна, който приветства всички ученици за техните усилия в усвояване на знания и им пожела весела и безопасна лятна ваканция.

Водещ на събитието бе популярният Свилен Стоянов, а негов партньор- Явор Дарелов, ученик от шести „в” клас на ОУ „Христо Ботев”, с множество театрални отличия.

В надпреварата участваха десет варненски училища. Учениците ни достойно представиха себе си и училището, демонстрирайки знания в различните състезателни игри по въпроси, свързани с безопасен интернет и опазване на лични данни, правила за движение по пътищата, сигнализиране и познаване на институциите в района по местоживеене, въпроси от Закона за закрила на детето и Закона за борба срещу противообществените прояви на малолетни и непълнолетни.

В помощ на предварителната подготовка на учениците бе инспектор Борислав Младенов от детска педагогическа стая към четвърто РУ на МВР- Варна и Юлия Александрова- класен ръководител.

За успешното си представяне децата получиха грамота, индивидуални и общи за класа подаръци.

ГАЛЕРИЯ


Състезание по Народна топка

На 18.05.2019 г. в двора на ОУ ”П.Р.Славейков”, гр. Варна се проведе състезание по Народна топка! Второкласниците и две третокласнички от ОУ ”Христо Ботев”, гр. Варна се състезаваха срещу отбори от четвърти клас! От 11 отбора малките състезатели заеха призовото пето място! Децата бяха наградени със специална топка за играта Народна топка и грамота! Учениците се представиха чудесно!


„Играй футбол, сбъдни мечтите си“

Междуучилищен футболен турнир под надслов „Играй футбол, сбъдни мечтите си“, се проведе на спортната площадка в двора на ОУ „Христо Ботев”, Варна. Това е поредния турнир по идея на Красен Димитров, учител по физическо възпитание в нашето училището. За трета поредна година се събират деца от трети и четвърти клас на трите училища в района – СОУ „Любен Каравелов, НУ „Васил Левски” и ОУ „Христо Ботев”, да премерят сили и футболни умения.
        Тазгодишното поредно издание на инициативата, шампиони станаха децата oт НУ „Васил Левски”, на второ и трето място се класираха, учениците от ОУ „ Христо Ботев”, които участваха в турнира с два отбора, а четвърти останаха учениците от  СОУ „Любен Каравелов”. Да подкрепят своите възпитаници, на турнира присъстваха и директорите на ОУ „Христо Ботев”, госпожа Виктория Шереметова, която награди участниците и ги поздрави за прекрасната игра, директора на НУ „Васил Левски” госпожа Стела Петрова, родители и граждани на район Аспарухово.


Областно състезание

на МПО „Млад огнеборец“- 2019 година

На 16.05.2019 г.  представителният отбор „Млад огнеборец“ при ОУ“Христо Ботев“, гр. Варна взе участие в областното състезание на младежките противопожарни отряди, което се проведе на стадион „Локомотив“, гр. Варна. В състезанието участваха осем отбора. Под ръководството на младши инспектор Желязко Желязков от IIРС ПБЗН- Варна, учениците от VIа, VIIа и VIIб класове се представиха блестящо като завоюваха второ призово място в комплексно класиране, включващо дисциплините „400 метра щафетно бягане с препятствия“ и „Бойно разгръщане на състезателна пътека“. Учениците бяха отличени с купа, медали, грамоти и предметни награди. Честито млади огнеборци!


ИНФОРМАЦИЯ
OTHOCHO PEДA ЗA ПPИEMAHE HA ЗAЯBЛEHИЯ
HA УЧЕНИЦИТЕ С ХРОНИЧНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ, C ФИЗИЧЕСКИ И СЕНЗОРНИ УВРЕЖДАНИЯ, OT ДOMOBEТЕ ЗA ДЕЦА, ЛИШЕНИ OT
РОДИТЕЛСКА ГРИЖА, И OT ЦEHTPOBETE ЗA HACTAHЯBAHE OT CEMEEH
TИП И УЧЕНИЦИ, HACTAHEHИ B ПРИЕМНИ CEMEЙCTBA


От земята към звездите

Учениците от Основно училище „Христо Ботев“-Варна взеха активно участие в конкурс посветен на 40-годишнината от полета на първия български космонавт Георги Иванов. Конкурсът е организиран от ЦПРЛ НАОП „Николай Коперник“, РУО – Варна, Община – Варна и регионална библиотека „Пенчо Славейков“. С грамоти за участие бяха отличени всички участници от пети, шести и седми клас.

 


Ученици от  I-ви и   III-ти клас на ОУ „Христо Ботев“ се включиха във Варненския карнавал. Атрактивните малки участници, преоблечени като царе, царици и стражи, очароваха журито и спечелиха две награди -II  място в категорията „Най-добра маска и костюм“ и една поощрителна награда „За цялостно представяне на група“. След празника на маската нашите първокласници се включиха и в благотворителната кампания „Аз вярвам и помагам“, като предадоха 11 кг капачки за благородна кауза.


Основно училищеХристо Ботев“-гр. Варна участва в Деветото национално състезание по правопис на английски език Spelling Bee 2019

На 26.02.2019 г. в Основно училище “Христо Ботев“-гр. Варна се проведе училищният кръг от Деветото национално състезание по правопис на английски език Spelling Bee. От общо двадесет и трима участници, на първо място се класира Стефани Красенова Костова от VIв клас, а на второ, достойно се представи Васил Орлинов Великов от IVб клас. …. ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ


Отбелязване годишнина от гибелта 

на Васил Левски

Учениците от I,,б“ клас отбелязаха годишнина от гибелта на великия българин Васил Левски с изработване на табла с негови завети и кратка информация за националния герой.

Преслав Стоянов от същия клас нарисува портрет на Апостола. 

146 години от гибелта на Апостола

Васил Иванов Кунчев, Дяконът, Игнатий, Джингиби или просто Левски – едно от многото имена, с които е известен Апостолът на свободата.
Учениците от втори „в“ клас на ОУ „Христо Ботев“ -гр. Варна  отбелязаха този ден, изготвяйки проекти за живота и делото на Левски.

Коледа

Учениците от I,,б“ клас със сръчните си ръчички и с помощта на своите учителки г-жа Евгениева и г-жа Христова изработиха украсата за своята стая. Красивата елха и чудния Снежко са направени от две сръчни майки.

ФВС- тренировка по айкидо

В допълнителния час (модул) по физическо възпитание и спорт се проведе тренировка по айкидо с учениците от III“а“ и IV“в“ клас.

Първи ноември-Ден на народните будители

На 1 ноември ученици и учители от ОУ  „Христо Ботев“ отбелязват Деня на народните будители.

В този ден се отдава почит на делото на книжовниците, просветителите, борците за национално освобождение, съхранили през вековете духовните ценности на нацията и нейния морал!


На 1 ноември-Деня на народните будители, ученици от I,,а“ и I,,б“ класове, техните учители и родители поднесоха цветя пред паметника на Христо Ботев в Ботевата градина. 
Г-жа Марчева поднесе букет от името на ръководството на училището.


В понеделник 29 октомври, по случай отбелязването на 1 ноември- Ден на народните будители, децата от I „б“ клас в часа на класа сглобиха малки портрети на посочени народни будители.

Децата от ОУ „Христо Ботев”, град Варна отбелязват 31 октомври – Световен ден на Черно море

Традиция в Основно училище „Христо Ботев“, град Варна е отбелязване на 31 октомври- Световен ден на Черно море. Всички хора, които живеят по крайбрежието на Черно море празнуват на този ден. На 31 октомври през 1996 година е подписан Стратегическият план за Черно море. През същата година правителствата на черноморските държави приемат, че замърсяването на общото ни море създава рискове за всички гранични страни. Най-сериозна заплаха за екосистемата на Черно море са замърсяването, свръхуловът на риба и неустойчивото развитие на крайбрежието.

В деня на Черно море ние  напомняме, че всеки от нас може да помогне за опазването му, като не оставя боклук по плажа, не изхвърля безразборно найлонови торбички, не излива мазнини и опасни химикали в канализацията и пести водата.

За втора поредна година училището ни отбелязва този ден, като подреждаме изложба от стилизирани риби с оригинални еко-послания. Всеки клас изготви своята риба и написа своето еко послание.

На 29.10.2018 г. децата от клубовете „Екология“ – 5 и 6 класове поставиха всички произведения на оградата на училищния двор. Така нашите послания ще достигнат до гражданите от район Аспарухово, случайни минувачи, родители и други. Изложбата ще може да бъде разгледана от всички желаещи до 1.11.2018г.

На 31 октомври учениците от двата клуба ще раздадат флаери под форма на малки морски обитатели, на които са поставили своите еко послания на гражданите от района.

Учениците от  1 „а“ клас също отбелязаха празника. Изпяха песни, посветени на морето. По случай празника момчетата бяха облечени като морячета, а момичетата-техните съпруги, изпращащи любимите на дълъг път. По този начин се отдаде и нужното уважение към една от любимите професии на децата, а именно тази на моряка и всички други професии, свързани с морето.

Седмица на активното четене

Учениците от I „а“ клас се запознаха с някои български приказки. С радост изработиха маски на любими свои приказни герои. Най-голямо удоволствие за тях бе драматизацията, обличайки се с театрални костюми.


Учениците от I „б“ клас отбелязаха седмицата на четенето с четене с разбиране по приказката „Котаракът в чизми“, играта „Познай приказката“ и изработване на маски.

Откриване на новата учебна 2018/2019 година

ГАЛЕРИЯ

Първа регионална конференция „Детският и началният учител – двигател на мотивацията“

На 26 – 27.06.2018 г. Регионалният методически съвет  при РУО Варна, в партньорство с Технически университет – Варна проведе Първата регионална конференция „Детският и началният учител – двигател на мотивацията“.

В първата регионална конференция с доклад на тема: „Обмен на добри педагогически практики в европейски проект по програма Еразъм+” участва Върбинка Любчева Петрова- старши учител в ОУ „Христо Ботев”, а като слушатели: Ю. Янакиева, Ю. Александрова и Т. Боянова. Споделени бяха интересни практики в сферата на педагогическото общуване, както и полезен опи от методическа гледна точка.

Регионалният методически съвет (РМС) за детски и начални учители е структура, сформирана от Регионалното управление на образованието – Варна по инициатива на началника на управлението по образование Венцеслава Генова, с цел да се планират, организират и провеждат инициативи, свързани с популяризиране на добри педагогически практики. Старши експерт за обучение в начален етап Ваня Пенева изказа мнение, че учителите в региона имат необходимост от осигуряване на своевременна и ефективна методическа дейност за преодоляване и превенция на установени потребности в работата на педагогическия специалист.

МОЕТО УЧИЛИЩЕ

Училище „Христо Ботев“ е едно
хубаво, забавно и добро!
С добри учители и интересни,
по музика пеем звучни песни.
Утре завършваме четвърти клас,
викаме „Ура-а-а“ с пълен глас!
Днеска тук, утре там,
ние сме си клас голям!

Пламена Христова IVа клас

Открит урок по Екология в ОУ „Христо Ботев“–Варна

По случай 22 април – Международния ден на Земята и във връзка с провеждане на XIX-ти ЕКОПРАЗНИК – 2018, под наслов „Природата сред нас и ние сред природата“, на 20.04.2018г. в ОУ „Христо Ботев“–Варна,  се проведе открит урок с ученици участващи във факултативните часове по Екология – V и VI класове. Партньори на събитието бяха експерти от РИОСВ – Варна. Гост на урока беше г-жа Дафинка Стоянова – старши експерт по ПНЕ в РУО-Варна и г-жа Стоянка Дукова – директор на училището ни.
Темата на урока бе „Опрашване“. Под форма на игри децата се запознаха с багрите на цветовете през пролетта, проучваха, анализираха и обобщаваха резултатите от своите изследвания. В края на урока, учениците раздадоха изработени от тях флайери под форма на цветя с екопослания на граждани от район Аспарухово и ученици от начален етап.
Гости на урока бяха децата от IV клас с класен ръководител Мария Консулова и Мария Тодорова – учител ЦДО-V клас.
Децата получиха грамоти и подаръци, осигурени от РИОСВ – Варна.

ГАЛЕРИЯ

Състезание по лека атлетика за ученици от III и IV клас

На 19.04.2018 г. в спортен комплекс „Локомотив“ в град Варна се проведе финален кръг от състезанието по лека атлетика организирано от Община Варна.
Отборът на ОУ „Христо Ботев“-Варна зае трето място в крайното класиране.
Състезателите получиха купа за постигнатия успех и много други награди.

Традиционен турнир по мини футбол проведен в ОУ „Христо Ботев“-Варна

На 17.04.2018 г. в нашето училище се проведе традиционният турнир по мини футбол под надслов „Играй футбол, сбъдни мечтите си“, като участие взеха отборите на  СУ „Любен Каравелов“-Варна, НУ „Васил Левски“-Варна и ОУ „Христо Ботев“-Варна.
Отборите бяха разделени в групи, като играха всеки срещу всеки.
След оспорвани и интригуващи срещи, футболистите от ОУ „Христо Ботев“ спечелиха първо място. Второ място заеха учениците от НУ „Васил Левски“, а третото място остана за отбора на СУ „Любен Каравелов“.
Всички отбори бяха наградени с купи, медали и футболни топки за активното им участие в турнира.

ГАЛЕРИЯ

Отбелязване Ден на търпението в ОУ „Христо Ботев“

На 23.03.2018 г. в ОУ „Христо Ботев“-гр. Варна, във връзка с популяризирането на Деня на търпението-25 март, във всеки клас се проведоха различни инициативи-беседи, кратки анкети. Учениците изработиха свои рисунки и колажи. Проведоха се различни игри.

ГАЛЕРИЯ

Седмица за книгата 

От 19 до 23 март 2018 г. в ОУ „Христо Ботев“ – Варна се състоя Седмица на книгата, като имаше и базар за книги донесени от децата, учителите и служителите на училището. Със средствата събрани от базара ще бъдат закупени нови книги за училищната библиотека. Незакупените книги остават в новооткрития кът за четене.

Математика без граници

Учениците от 3 б клас с грамоти от състезанието „Математика без граници“. Моника Тодорова за пореден път бе отличена с медал – сребърен.

Работилница за ароматни бомбички за баня – ГЦОУД 3б клас

Учениците от групата за целодневно обучение при 3Б клас изработват подаръци за празника на мама – ароматни соли за баня изцяло от натурални продукти. С помощта на учителката си госпожа Росица Кръстева и бивши ученици от училището, децата смесваха билки, масла, английска сол и други естествени продукти, следвайки напътствията на аниматора Пламен Парцалев. В резултат на това се получиха ароматните подаръци за мама, много положителни емоции и огромни усмивки по детските лица!

ГАЛЕРИЯ

В ОУ“ Христо Ботев“ отбелязахме с тържество 140 години от Освобождението на България.

ГАЛЕРИЯ

170 години от рождението на големия български поет и революционер Христо Ботев

Пореден голям успех

Общинско състезание по лека атлетика III-IV клас

Състезание „Бързи и сръчни“

Ден на Християнското семейство в училище

„СЕДМИЦА АНТИ-ТОРМОЗ” 13-17 ноември 2017 г. в ОУ „Христо Ботев“

Пред паметника на Паисий Хилендарски

Кодове за достъп до електронните учебници

НА ВНИМАНИЕТО НА ЧЛЕНОВЕТЕ НА ОБЩЕСТВЕНИЯ СЪВЕТ КЪМ ОУ „ХРИСТО БОТЕВ“ – ВАРНА

Проект  „Лятно училище за лични и  социални умения“